Партиите връщат надвзетите субсидии до 2020 г.

OFFNews Последна промяна на 14 юни 2019 в 10:14 1193 0

Без дебати на второ четене депутатите приеха партиите да върнат надвзетите партийни субсидии. 

Преди около месец редакционният екип на "Шоуто на Слави" разкри, че в периода 2016-2018 г. шест партии са взимали 13 лв. за действителен глас вместо вписаните в закона 11 лв. на глас. Партиите в нарушение са ГЕРБ, БСП, ДПС, "Обединени патриоти", "Воля" и "Възраждане".

Надвзетите пари са в размер малко над 6 млн. на година - така общата сума, която партиите трябва да върнат в държавния бюджет, е 14,6 млн. лв. Тя ще бъде удържана от бъдещата субсидия, която по принцип се превежда на четири транша в календарната година.

"За тези, които получават субсидия, а не върнат доброволно, от втория им транш за 2019 г. ще получат 70%. Вторият транш ще бъде преизчислен по разпоредбите на този законопроект. От всички следващи траншове по 50%", коментира заместник-министърът на финансите Росица Велкова.

Партиите и коалициите, които вече не получават субсидии, ще имат срок до 31.12.2020 г. да върнат надплатеното. Това ще важи и ако дотогава бъдат насрочени предсрочни парламентарни избори и някоя от получаващите субсидия партии я изгуби. След 31 декември 2020 година започва да тече лихва.

Тези, които получават субсидия, но не върнат надплатеното доброволно, ще получат с 30% по-малко от сумата, която трябва да получи във второто плащане за годината. Следващите два транша пък ще бъдат намалени наполовина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови