Партията на Стефан Янев пусна руска снимка на жена с рубли в защита на лева от еврото

Георги Марчев - factcheck.bg 30 май 2022 в 18:34 3885 5

ТВЪРДЕНИЕ:

Фейсбук страницата “Български Възход” публикува позиция против въвеждането на евро в България, илюстрирана със снимка на възрастна жена, която отброява монети:

“Български възход” е политически проект в процес на регистрация, оглавен от бившия служебен премиер и бивш министър на отбраната Стефан Янев. Макар да не е отбелязана като официална страница на бъдещата партия, този статус със снимка е споделен в профила на лидера на формацията Стефан Янев.


Източник: Фейсбук профил на Стефан Янев

ПРОВЕРКА:

Потребители в социалните мрежи изразиха съмнения дали снимката всъщност е с български източник. Проверка на Factcheck.bg показа, че фотосът е използван многократно в различни сайтове и социални мрежи през последните няколко години.

Снимката е използвана през 2020 г. в българския сайт The Bulgarian Times:

С онлайн инструмента на Google за търсене по критерий снимка през 2016 и 2018 г. фотосът е публикуван в рускоезични издания:

Снимката е публикувана и през 2015 г. в руския сайт gazeta.ru, които пишат по темата за пенсиите на руснаците. За автор е посочен Руслан Кривобок от руската информациоана агенция (РИА) "Новости". Заради войната в Украйна, Европейският съюз забрани достъпа до някои руски медии, включително и до ria.ru.

Справка в сайта на държавната “Банк Росии” показва, че монетата в дясната ръка на възрастната жена изглежда като монета от 5 рубли.


Източник: https://www.cbr.ru/eng/cash_circulation/coins/5rub/

Статусът на Фейсбук страницата “Български Възход” не е достъпен от сутринта на 29 май. Снимките от екран са направени от Factcheck.bg ден по-рано.

Проверено:

Снимката към публикацията на “Български Възход” е подвеждаща. Фотографията е използвана да се илюстрира позиция против въвеждането на еврото в България. Но всъщност снимката е с руски източник и показва жена, която брои рубли.

Factcheck.bg

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-480

5

Октим

31.05 2022 в 13:24

Кухата мазна фуражка и пасмината около него са още едно доказателство, че “ИЗХОЖДАНЕТО в гащите“ по всички житейски въпроси е “ВЪЗХОД“ ... Но само за тях и слава Богу за никой друг!

-5531

4

Ран Босилек

30.05 2022 в 22:34

Той е продукт на Мустафата, ама екипа му са идиоти явно. Какво значение има каква е жената.

-60

3

офф бее

30.05 2022 в 21:51

Янев още си носи зелените чорапи...той от зелените чорапи не може да излезе...
Не на шапкарите в политиката!

10298

2

AntiZ

30.05 2022 в 19:32

Липсата на фантазия при българо-руските комунопитеци е характерна черта на това тъпо електорално гето! Те ползват снимки, но не знаят как! Те ползват технологии, но все не им се получава! Те учат западни езици (по Жан от английската в Пловдив), но си обичат този просташки руски, който ни набиваха в главите десетилетия наред. Те и компютри ползват (американски), за да громят врага! Защото без враг, са за мустака! Онзи, кагебешкия, на блондинката говорител песков!

2073

1

Johnny B Goode

30.05 2022 в 19:08

Що бе, много си е точна снимката.
То Янев, резидента, къносаното му вице, и цялата БСП пасмина броят рублички. Само на шефката на БСП синчето и брои долари, ама то изключението потвърждава правилото.

Няма ли кой да им обясни на тези рубладжии, че БГ де факто е приела еврото през 1996, и то благодарение на мъдрото управление на видния БСП водач със звучното българско име Жан.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки