Парламентът започва работа със Закона за МВР

OFFNews 07 май 2014 в 07:33 2900 2

След пролетната почивка, парламентът започва днес работа с второ четене на Закона за МВР.

Въвеждат се мандатност за длъжността главен секретар и основания за предсрочно прекратяване на мандата. По този начин се осигурява необходимата компетентност на висшето професионално ръководство на министерството и разграничаването му от политическото, е записано в мотивите към закона.

Спорният проект на изцяло нов закон, предвижда промени в структурата на министерството - на мястото на Главна дирекция "Национална полиция" ще бъдат създадени други две дирекции - "Криминална полиция" и "Охранителна полиция". Промените са мотивирани със създаването на по-добри възможности за контрол и координация.

Като мярка за подобряване противодействието на битовата престъпност се въвежда фигурата на извънщатния сътрудник. Те ще подпомагат полицейските органи и няма да разполагат с полицейски правомощия.

В закона се изключва конкурсното начало при назначаване на работа. Развитието в професионалната кариера ще става на базата на няколко критерия - компетентност, получени отличия и награди. Предвижда се също така при изпълнение на служебните си задължения служителите на МВР да пътуват безплатно в обществения градски транспорт.

Законопроектът възбуди общественото внимание заради няколко дребни промени, които бяха разтълкувани от правозащитни организации като опит за спиране на протестите. Законът беше внесен на 11 ноември м.г. в разгара на протестите срещу правителството. 

В чл. 63, ал. 1 и 2 е записано, че временни ограничения полицията може да въвежда "за предотвратяване на престъпления и нарушение на обществения ред на определени обществени места" и "при безредици или непосредствена опасност от възникването им". В член 87, който се отнася до употребата на физическа сила и използване на помощни средства, е добавена т. 7. Тя гласи, че те се употребяват при абсолютна необходимост по време на групови нарушения на обществения ред. Този текст изключва възможността срещу полицията да бъде употребена агресия, за да може органите на реда да се задействат. Достатъчно е полицейските органи да преценят, че събралите се протестиращи пред кметството, парламента или университета, нарушават обществения ред - тогава срещу тях може да бъде употребена сила. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!