Quantcast

Парламентът се съобрази с ветото и коригира Закона за чужденците

Елица Мартинова Последна промяна на 10 декември 2013 в 10:57 4143 4

42-ро Народно събрание. Снимка: Сергей Антонов
42-ро Народно събрание. Снимка: Сергей Антонов

 

Народното събрание се съобрази с препоръките на президента Плевнелиев и гласува коригиран вариант на промените в Закона за чужденците.

Вносители на новите изменения са Корнелия Нинова, Атанас Пъдев и Атанас Мерджанов от "Коалиция за България".

Въведените корекции регламентират, че влогът от минимум 1 млн. лв., срещу който чужденците ще получават разрешение за постоянно пребиваване в страната, няма да може да бъде използван за други цели - като обезпечаване на кредити и пр.

Промените в Закона за чужденците бяха приети на второ четене от парламента на 24 октовмри. С тях депутатите възстановиха правото чужденци да получават разрешение за постоянно пребиваване и гражданство при големи инвестиции в страната. То беше въведено още през 2009 г., но в началото на тази година беше отменено по настояване на ДАНС. Оспорените от Плевнелиев промени предвиждаха разрешение за постоянно пребиваване на чужденци да се дава при вложени над 1 000 000 лв. или увеличаване на вложение в този размер в лицензирана кредитна институция в България по договор за управление със срок не по-кратък от пет години. На 7 ноември обаче държавният глава наложи вето на измененията.

"Приетите в края на октомври промени не предотвратяват възможността чужденец, който е получил право на постоянно пребиваване чрез вложение от 1 млн. лева, впоследствие да ползва тази сума като обезпечение при кредит. Паричните средства, получени чрез кредит, от своя страна, могат да бъдат използвани от други лица отново за получаване на разрешения за постоянно пребиваване", гласяха част от мотивите към ветото на Плевнелиев.

"Става въпрос за една от бележките - един от оспорените текстове на президента, съгласно които в България в кредитна инситуция можеше да се направи инвестиция под формата на вложение в рамките на 1 млн. лв. Притеснението беше, че се заплашва националната сигурност, тъй като този кредит се използва като обезпечение за други цели. С днешното гласуване ние се съобразихме, макар че ние не споделяме изцяло мотивите на президента, но все пак волята на Народното събрание беше такава, че трябваше да бъдат уважени мотивите", обясни в кулоарите на парламента Атанас Мерджанов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.12 2013 в 14:51

Кутев ми е на гости. Гледаме снимки на голи баби.

10.12 2013 в 12:11

Да разясним. Уловката е много проста и е на друго място. Зад думите "разрешение за постоянно пребиваване на чужденци да се дава при вложени над 1 000 000 лв. или увеличаване на вложение в този размер в лицензирана кредитна институция в България по договор за управление със срок не по-кратък от пет години. " да се разбира вложение на суми в банката на Цецо Мустака (Ирен Кръстева, Делян Пеевски, накратко ВТБ), който след това по всички правила и закони да ги раздават под формата на кредити срещу годишна лихва от порядъка на 12-16%. За 5 години вие си сметнете колко ще спечели Мустака.

Кой нормален човек ще дойде да вложи половин милион евро тук, за да получи български паспорт, при положение, че за същата или по-малка сум може да получи паспорт от Германия, Австрия, Франция, Белгия, Холандия, Италия, Португалия, Швеция, Финландия и т.н.

Това което се прокарва е узаконяване на пране на пари и нерегламентирана държавна помощ към определени финансови институции свързани с управляващите.

Плевнелиев да не се прави на ощипан, ами да назове нещата с истинските им имена! Да налага вето след вето на всеки закон гласуван от този парламент, защото глупци са тези, които смятат, че управляващите ще приемат дори едно предложение, което да е в полза на обществото! До тук само лобистки закони се пробутват - енергетиката, хазарта, чужденците! Къде са реформите в съдебната система, която цял свят сочи като най-прогнилата, корумпираната и зависимата?!

ОСТАВКА! ИЗБОРИ! ЛУСТРАЦИЯ! СЪДЕБНА РЕФОРМА!

10.12 2013 в 11:50

"различни партии или институции" - друг път. Всички парламентарно представени са под крилото на столетницата, която пък от своя страна се явява кремълска блудница, най-общо казано

10.12 2013 в 11:43

Значи, драго ми става като видя как български политици могат да работят в синхрон, дори и да са от различни партии или институции. Това е начинът, браво! :)