Президентът надви депутатите - падат промените в Закона за чужденците

Нели Чолашка 27 ноември 2013 в 10:17 12863 8

Депутати гласуват в парламента. Снимка: БГНЕС
Депутати гласуват в парламента. Снимка: БГНЕС

 

Депутатите не успяха да отхвърлят ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените в Закона за чужденците.

Срещу ветото на президента гласуваха само БСП и ДПС. Плевнелиев беше подкрепен от ГЕРБ и от "Атака".

Социалистите и ДПС успяха да съберат 114 гласа, а за преодоляване на ветото са нужни 121 гласа (над 50% от общия брой на народните представители).

С промените в Закона за чужденците депутатите дадоха възможност на граждани на трета страна извън Европейския съюз, да получават право на постоянно пребиваване в България, ако вложат над 1 млн. лева.

Парите трябва да бъдат внесени в българска лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление със срок не по-кратък от 5 години.

При инвестиция над 2 млн. лв. пък постоянно пребиващи граждани на трета държава извън ЕС ще могат да получат българско гражданство.

Възражението на президента беше, че приетите текстове не предвиждат работещ механизъм срещу злоупотреби с правото на постоянно пребиваване и за придобиване на българско гражданство.

Според него с тези промени не се създават условия за насърчаване на реални инвестиции в икономиката, за устойчив положителен ръст и за откриване на работни места.

При положение, че ветото не беше преодоляно депутатите трябва да се съобразят с мотивите на Плевнелиев и да напишат нови текстове за промени в Закона за чужденците или да се откажат да го променят.

Това беше третото вето на президента след това върху актуализацията на Бюджет 2013 г. и върху Закона за специалните разузнавателни средства. Първите две бяха преодолени от депутатите.

"Атака" е гласувала против подобни предложения за облекчаване режима за даване на българско гражданство, които са правени и от ГЕРБ, обясни в кулоарите Павел Шопов от партията.

Той определи като спекулации твърденията за коалиция между ГЕРБ и "Атака".

По думите му "Атака" винагги гласува съобразно предизборната си програма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови