Чужденците отново с право на българско гражданство срещу инвестиции

Нели Чолашка 24 октомври 2013 в 11:05 1658 1

Депутати. Снимка: БГНЕС
Депутати. Снимка: БГНЕС

С промени в Закона за чужденците в република България на второ четене депутатите възстановиха правото чужденци да получават разрешение за постоянно пребиваване и гражданство при големи инвестиции в страната.

Това право за чуждите граждани беше въведено още през 2009 г., но в началото на тази година беше отменено по настояване на ДАНС.

Красимир Ципов от ГЕРБ поиска да се отмени гласуването на част от законопроекта, внесен от левицата, докато представители на ДАНС не обяснят в пленарна зала какво се е променила за една година. Предложението му беше отхвърлено.

В бъдеще разрешение за постоянно пребиваване на чужденци ще се дава при вложени над 1 000 000 лв. или увеличаване на вложение в този размер в лицензирана кредитна институция в България по договор за управление със срок не по-кратък от пет години.

Новите условия предвиждат право на българско гражданство за инвеститорите, които инвестират над 2 млн. лв.

Българската агенция за инвестиции ще следи дали вложението на чужденец, получил право на постоянно пребиваване или гражданство не е прехвърлено или прекратено преди изтичането на 5-годишния срок.

Промените в закона предвиждат отнемане на статута на пребиваване при нарушение или заобикаляне на изискванията на закона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!