Парламентът създава комисия за разследване на влиянието на Русия и Турция у нас

Симона Костадинова 17 февруари 2016 в 15:12 6559 11

В Народното събрание се водят преговори за създаването на временна комисия, която да разследва влиянието на Русия и на Турция върху вътрешната политика на страната ни.

Предложението за създаване на такава временна комисия е на ДПС и преди минути беше внесено в деловодството на Народното събрание. Под него са се подписали 72 народни представители от ГЕРБ, БСП, ДПС, БДЦ и ПФ.

Комисията ще се казва "Временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с намеса на Руската федерация и република Турция във вътрешната политика на България".

Очаква се тя да бъде създадена за срок от 2 месеца и ще иска информация от МВР, МВнР и службите за сигурност.

Съпредседателят на ДПС Четин Казак коментира пред журналисти, че тази комисия е плод на широки консултации между парламентарните групи. От партията на Доган обаче не са предложили на Атака и на Реформаторския блок да се подпишат под проекта за създаването ѝ. Разговори са били водени с АБВ, но те не са поискали да подкрепят идеята.

"Предлагаме и се надяваме председателят да бъде от ГЕРБ, като най-голяма партия в парламента", каза Казак.

Предложението на ДПС е в комисията да влязат по двама депутати от всяка парламентарна група, но без независими депутати. На въпрос защо предлагат да няма независими депутати, Казак коментира, че при събирането на подписите е търсена подкрепа само от партиите.

Още миналата седмица, когато излезе информацията за наложената на Пеевски и Доган забрана, от ДПС заявиха, че искат създаването на такава комисия.

Подобно предложение направиха от ДСБ в понеделник и днес дори ген. Атанас Атанасов обясни, че пише мотивите за създаването ѝ, но не бяха започнали да събират подписи.

От ДСБ останаха изненадани, че ДПС вече са събрали нужните подписи и са внесли предложението си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!