Парламентът реши оградата по границата да се строи без обществена поръчка

ОFFNews 20 април 2016 в 14:15 2637 3

Дострояването на оградата по границата ще става без обявяване на обществена поръчка.

Това решиха депутатите с приетите днес на първо и второ четене промени в Закона за обществените поръчки, внесени от Патриотичния фронт, ГЕРБ, РБ и БДЦ. Текстовете бяха приети с 84 гласа "за", 4 "против" и 4 "въздържал се".

От БСП обявиха, че не подкрепят предложението, защото защитното съоръжение ще е в пъти по-скъпо, отколото при правителството на Пламен Орешарски. Те заявиха, че са против това да не се знае какво е качеството и колко струва строежът на километър. Социалистите подчертаха, че така няма да има прозрачност по строежа на защитното съоръжение.

"Виждаме абсолютна безпомощност на управляващите да обяснят защо се налага тази промяна. Означава ли това, че ще се строят нови участъци по границата с Гърция, каквито заявки бяха дадени", попита от трибуната Ангел Найденов.

Според вносителите тези промени ще дадат възможност оградата по границата да бъде готова до края на тази година. Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов защити идеята от парламентарната трибуна и обясни, че това се налага, за да се предпази границата от влизането на нелегални мигранти. 

Текст, предвиждащ строенето на оградата по границата да става без обществена поръчка, имаше в стария закон за обществените поръчки, но в новия не беше записан. Според ГЕРБ и ПФ всички в парламента са "допуснали грешка" и да пропуснали да въведат възможността в началото на годината, когато приеха новия закон.

В началото на седмицата правната комисия спешно разгледа предложението. Тогава точката за промените в новоприетия Закон за обществените поръчки беше внесена в изненадващо на извънредно заседание, посветено на Изборния кодекс. 

Предстои предложението да бъде разгледано от депутатите в пленарна зала и на второ четене, за да влезе в сила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови