Парите за F-16 ще бъдат сложени на сметка в банката на Федералния резерв

Георги А. Ангелов 08 януари 2020 в 13:27 3647 0

Част от парите за покупка на F-16 ще бъдат сложени на сметка във Федералната резервна банка на САЩ, която може има нетна доходност до около 1,5 на сто. Това решение взе правителството днес. В прессъобщението обаче се казва: "При евентуално реализиране на описаната възможност..."

Междуправителствените договори за покупка на 8 изтребителя от САЩ F-16 Block 70, въоръжение, оборудване и обучение на персонал са на обща стойност $1,256,153,980 (2 188 220 233 лв.). Цялата сума беше преведена през август до Агенцията за подпомагане в областта на сигурността (Defence Security Cooperation Agency - DSCA) по сметка на България. Конгресът на САЩ одобри през септември предложението на Държавния департамент за отпускане на 56 153 980 долара на България с което сумата на сделката намаля до $1,25 млрд.(2,106 млрд. лв.).

Условията на програмата на САЩ за чуждестранни продажби за военни цели (FMS) дават възможност след превеждане от Министерството на отбраната по сметка на правителството на САЩ, част от тях да се депозират и инвестират чрез банкови и инвестиционни сметки във Федералната резервна банка (Federal Reserve Bank) за осигуряване на доходност от тези средства в полза на българската държава. Процесът на откриване на сметките и прехвърлянето на средства отнема обичайно около 6 месеца, съобщиха от правителството. Реализирането на тази възможност изисква сключване на споразумение между Министерството на отбраната, Агенцията на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността и Федералната резервна банка (Federal Reserve Bank). Стандартно средствата се инвестират в овърнайт депозити и нискорискови краткосрочни федерални съкровищни бонове (treasury bills) с различна срочност.

Отпуснатите от Държавния департамент 56 млн. долара и и бъдещите приходи от лихви трябва да бъдат използвани за купуване на още въоръжение.

При схемата за покупка за F-16, парите се превеждат на производителите на самолетите - Локхийд Мартин и на тези на останалото оборудване при произведен продукт, като до тогава стоят на сметка на България. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови