Пари в торба няма да се дават, стана ясно от срещата на Денков с работодатели за ТЕЦ-овете

Йорданка Веселинова 04 октомври 2023 в 11:24 2516 2

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Премиерът и работодателите след срещата в Министерски съвет

"Пари в торба няма да се дават на неработещи хора" - това е основният извод след срещата в Министерски съвет между премиерa Николай Денков и работодателските организации АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, свикана по повод протестите на енергетици заради планираното затваряне на ТЕЦ-ове.

По време на разговорите е станало ясно, че бизнесът не подкрепя идеята да се дават по 36 работни заплати на енергетиците и миньорите, които бъдат освободени или решат да напуснат работа. Въпросното предложение за 36 заплати обезщетение се роди в петък, когато протестите започнаха, на извънредна среща в НС между Делян Пеевски, Бойко Борисов, Делян Добрев и финансовия министър Асен Василев. Предложението обаче не се хареса и на протестиращите, които заявиха, че не искат пари, а да запазят работните си места.

Днес Денков обяви, че в следващите няколко месеца ще се разработи енергийна стратегия на България, като тя ще бъде допълнена от голяма индустриална стратегия. Освен това ще се работи за създаването на по-перспективни работни места. Той добави, че в районите Стара Загора, Кюстендил и Перник ще бъдат поканени най-добрите национални и световни инвеститори.

Според премиера основната критика от страна на работодателските организации е, че комуникацията на правителството по отношение на работодателите и на потенциалните инвеститори би могла да бъде много по-добра.

Запитан какво се случва с протестите, които блокират две магистрали, Денков заяви, че се чака решението на парламента по споразумението.

"Направили сме всичко, което може да се направи в настоящия момент. Преговорите по тези документи започват с тяхното внасяне."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

2

Far Rider

04.10 2023 в 14:36

"Пари в торба няма да се дават. Ще се дават направо с чували на Ковачки и сие! Все пак са "наши момчета". Ако поискат и 60 заплати - ще им се дадат. Важното е да остане на власт Денкоглу!

788

1

jorj

04.10 2023 в 12:07

А сега, пак стачкувайте! Тя стана като враната и лисицата! Работодателите не се задоволиха с милиардите, които ще превъртят, но ще хапнат и сиренцето на енергетиците давано от ЕС за плавен преход! По ясно и точно, след като те съкратят ще видиш европейска компенсация на куково лятото!!! Няма да има и фирма за реколтивация, т.е и тези пари от ес ще се открадат! НЯМА ТАКИВА ПРОДАЖНИ И ПРОСТИ СИНДИКАЛНИ ЧЛЕНОВЕ, ЗАТОВА ПОЛУЧИХА ТОВА КОЕТО ЗАСЛУЖАВАТ!
 
X

Да помогнем на украинските деца!