Отстранената шефка на 'Медицински одит' обяви, че е жертва на вътрешен конфликт

OFFNews 19 юни 2018 в 15:42 2529 0

Временно отстраненият шеф на Изпълнителна агенция "Медицински одит" Златица Петрова отрече всички обвинения срещу Агенцията и се обяви за жертва на вътрешен конфликт. 

"В последните дни срещу името на агенция "Медицински одит", срещу ръководството и персонално срещу мен се злоупотребява публично и се упражнява сериозен дискриминационен натиск", заяви Петрова пред Нова телевизия.

Тя беше отстранена миналата седмица заради течащата проверка на прокуратурата в Агенцията заради нарушения и установени смъртни случаи, за които държавното обвинение не е било сезирано. 

Златица Петрова отхвърли всички обвинения за потулване на открити нарушения в болниците и се обяви за жертва на вътрешен конфликт с бившия главен секретар на агенцията Димитър Евлогиев, от чиито сигнали тръгна прокурорската проверка.

Петрова заяви, че миналата година ИАМО е извършила 700 проверки и са съставени 300 постановления за пропуски и нарушения, с което според нея се доказва, че Агенцията работи.

Тя подчерта, че се спекулира с алгоритъма на работа на Агенцията, и беше категорична, че няма как да оказва влияние на крайните решения.

"Това категорично не се случва. Има протокол, който самият екип връчва на лечебното заведение. Това са констатации", заяви Петрова.

По повод един от цитираните като потулени случаи с починало бебе в Стара Загора заради липсата на медицински екип на място отстранената шефка на ИАМО обясни, че бебето е починало заради увита пъпна връв в корема на майката. 

“Тук има известна спекулация, тъй като ние разполагаме с всички данни - пътните листове за времето, за което е събран оперативният екип. Има правила, които са разписан в болницата. Екипът е събран за 20 минути, а е допустимо той да бъде организиран до 30 минути“, подчерта тя и допълни, че случаят е предаден на прокуратурата. 

По думите ѝ се спекулира и с определянето на случаите като "маловажни". 

"Маловажността не е самата смърт, искам дълбоко да го подчертая. Евентуално, ако има нарушение, маловажен е административният случай", заяви тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !