Прокуратурата разследва престъпни схеми в медицинския одит

OFFNews 15 юни 2018 в 08:25 3883 1

Прокуратурата проверява дали има чадър над определени болници в страната. Разследващите търсят престъпна схема, при която са били облагодетелствани определени медици и лечебни заведения.

Установени са и смъртни случаи в различни болници, за които агенцията е извършвала проверки, но прокуратурата не е била сезирана.

„Има данни за съществуващи отношения между ръководството на „Медицински одит” и конкретни лекари и ръководители на болници. Касае се категорично за злоупотреба с власт, а не само за административно нарушение. Има и корупционен елемент. Можем да приемем, че се касае за корупционно престъпление”, заяви пред Нова телевизия Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Тя обясни, че „при наличие на данни за извършено престъпление от общ характер, агенцията е взела самостоятелно решение да не сезира прокуратурата”. Така не се е стигнало до наказания за извършители на престъпления.

Арнаудова каза още, че са събрани доказателства за „комуникация” на определени медици със служители, извършвали проверки по сигнали за лекарски грешки.

„На въпросните служители са били давани наставления за това как да извършат дадена проверка. Били са карани да подправят изготвени вече доклади към констативни протоколи. Ние вече разполагаме с въпросните документи”, обясни Арнаудова.

Освен това, имало несъответствия и между това, което „Медицински одит” са обявили на страницата си в интернет и онова, което са предоставили на прокуратурата.

„Липсват около 40 преписки, които ще бъдат изискани”, каза Арнаудова.

Тя се е запознала с общо 608 преписки, създадени по сигнали на граждани. Сред тях са и тези за смърт на 11 пациенти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови