Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Отмениха изслушването на кандидатите за КЗК след оттеглянето на Желязков

Симона Костадинова 09 март 2016 в 15:07 1946 0

Мартин Димитров

Заседанието на комисията по икономика към парламента, на което трябваше да бъдат изслушани кандидатите за членове на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) беше прекратено, след като единственият кандидат за председател Росен Желязков обяви, че се оттегля.

Процедура по избор на нови членове все още не е прекратена, защото това може да стане само в пленарна зала. 

Според депутатите в икономическата комисия има два варианта - цялата процедура да започне отначало или да се се направят нови предложения само за председател. Те обаче подчертаха, че нямат правомощията да вземат което и да е от двете решения. 

След като Желязков обяви решението си, Поли Карастоянова от ПФ поиска заседанието да продължи с изслушване на останалите кандидати. Мартин Димитров пък направи обратното предложение, като се мотивира, че няма как да се избере нова КЗК без председател, а сроковете за предложение са изтекли. Членовете на комисията не приеха предложението на Карастоянова и така заседанието беше прекратено.

Димитров подчерта пред журналисти, че започването на процедурата така или иначе се е забавило с 6 месеца и още месец отлагане няма да бъде фатално, защото важното е да бъде избрана "качествена КЗК".

Според него е нелогично сега да се продължи процедурата за членове и за зам.-председател, а да има отделна за председател, защото се избира цял екип.

"Оттеглянето на кандидата за председател беше направено по мъжки начин. Показа, че липсата на конкуренция не е добре за цялостната процедура", коментира Димитров решението на Желязков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!