Росен Желязков се оттегли от надпреварата за КЗК

Симона Костадинова Последна промяна на 09 март 2016 в 14:26 3502 4

Кандидатът на ГЕРБ за председател на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Росен Желязков се оттегли от надпреварата. 

Това обяви той по време на днешното изслушване на кандидатите за нови членове на КЗК в икономическата комисия в парламента. 

Желязков обяви, че оттегля съгласието си за участието в процедурата по избор на председател на КЗК.

"Вярвам, че в условията на свободен пазар бизнесът трябва да е конкурентна игра, от която потребителите да печелят. Но също така вярвам, че политиката трябва да е честна игра, а не политиканска игричка, защото тя трябва да е в полза на гражданите. КЗК е независим орган. Поставянето под съмнение на нейния състав и функционирането рушат значението и парализират възможността за ефективно реализиране на политиките в областта на конкуренцията", каза по време на изслушването Желязков.

Той обясни, че в личен план не може да позволи внушенията, спекулациите и политизирането на този избор "да се върнат като бумеранг в бъдещата дейност на КЗК".

Желязков беше единственият кандидат за председател на комисията, а сроковете за предложения приключиха. Самата икономическа комисия обаче не може да прекрати процедурата за избор на нови членове на КЗК, защото това може да стане само в пленарна зала. Така след спор дали заседанието да продължи с изслушване на останалите кандидати, комисията излезе в почивка, за да реши как да постъпи. След това членовете ѝ отхвърлиха предложение на депутата от ПФ Поли Карастоянова заседанието да продължи въпреки оттеглянето на Желязков. Така изслушването на останалите кандидати беше отложено.

В началото на седмицата премиерът Бойко Борисов нареди на ГЕРБ да не участва в избора на КЗК. Той заяви, че е поискал депутатите в парламентарната му група "да намерят начин " за прекратяване на процедурата. Изказването на премиера беше предизвикано от обвинението на лидера на ДСБ Радан Кънев, че за новия състав на КЗК се правят задкулисни договорки.

Въпреки желанието на Борисов вчера от управляващото мнозинство в парламента решиха, че няма опорочаване на процедурата и тя трябва да бъде изпълнена докрай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.03 2016 в 16:35

Много прозрачен ход на Баце.Първо,бе да се изтегли ГЕРБ от избора на КЗК,след като се разбра,че не може да се спре процедурата,изтегли кандидатурата на Росен Желязков(в противен случай винаги щеше да бъде упрекван,че ГЕРБ си поставя свои хора.Да умен ход на Баце!

09.03 2016 в 15:57

Слава Богу, че този кагебистки боклук се оттегли сам!
Че вече се готвеха протести!
Фактът обаче, че Бойко го предложи говори много, много лошо за самия него, говори за зависимости от Русия на министър-председателя.
То не беше слухтене в Столична община, то не беше слухтене в МС,изборни гафове, то не беше докладване в Москва...!
И сега пак се опитха да го пробутат!

09.03 2016 в 15:47

"КЗК е независим орган." - този вярва ли си? :)

09.03 2016 в 14:44

Удивително яйцеобразна глава.