Освободиха Десислава Трифонова като парламентарен секретар едва 3 месеца по-късно

Ружа Райчева 07 декември 2023 в 09:51 10281 1

Десислава Трифонова бе освободена от поста секретар на 49-ото Народно събрание

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Десислава Трифонова бе освободена от поста секретар на 49-ото Народно събрание

Народното събрание гласува няколко промени в съставите на редовните си комисии и смени секретарите си Десислава Трифонова и Александър Ненков от ГЕРБ. 

Досегашните секретари на 49-ото Народно събрание Десислава Трифонова и Александър Ненков от ГЕРБ бяха освободени, а местата им заеха техните съпратийци Галя Василева и Марин Маринов. Трифонова бе избрана на поста през септември, за разлика от Ненков, който е секретар на Народното събрание от април насам. 

В предходните два парламента тази функция изпълняваше синът на кмета на Симитли Апостол Апостолов - Стефан Апостолов, който се прочу с това, че сричаше при четенето на текст по законопроект в 44-ото Народно събрание.

Заплатата на парламентарния секретар е в добавка към базовата депутатска заплата, която е 5000 лв. Освен това депутатите получават бонуси за всяко челнство в комисия и още по-големи добавки за ръководни позиции.

Според правилника за работа на Народното събрание работата на парламентарните секретари е да:

- информират председателя за присъствието на народните представители на заседанията на Народното събрание и го подпомагат при извършване проверка на кворума;
- при гласуване с компютризираната система да съдействат за предотвратяване и санкциониране на гласуването с чужда карта;
- при явно гласуване без електронна техника преброяват и съобщават на председателя резултата от гласуването;
- при тайно гласуване подпомагат технически гласуването;
- проверяват и подписват стенографските протоколи от заседанията, на които са били дежурни;
- осъществяват и други възложени им от председателя задачи, свързани с дейността на Народното събрание.

ПП-ДБ и Възраждане с размествания в парламентарните комисии

Илина Мутафчиева от "Продължаваме промяната - Демократична България" става зам.-председател на Комисията по въпросите на децата, младежта, семейството и спорта. Нейният съпартиец Бюнамин Хасан напуска Комисията по превенция и противодействие на корупцията и влиза в Комисията по здравеопазване. 

Новият депутат от "Възраждане" Вениамин Воденичаров, който зае мястото на общинския съветник в София Деян Николов в началото на декември, влиза в две комисии - антикорупционната и Комисията по икономическа политика и иновации. Неговият колега Борис Аладжов влиза в Комисията по бюджет и финанси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!