Рокади на ГЕРБ и ДПС в парламентарните комисии. Десислава Трифонова става секретар на НС

С промените ДПС вече ще имат 8 председателски места в комисии

Ружа Райчева 14 септември 2023 в 07:00 3467 0

Десислава Трифонова в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Десислава Трифонова

Днес парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС ще направят множество размествания в комисиите. ДПС ще получават още три председателски места, а друго проекторешение избира Десислава Трифонова от ГЕРБ за секретар на Народното събрание. 

Като първа точка Народното събрание ще обсъди проекторешението, отменящо забраната за внос на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе след 15 септември 2023 година. Предложението дойде изненадващо от управляващите "Продължаваме промяната – Демократична България", ГЕРБ-СДС и ДПС на 11 септември. Негови вносители са Кирил Петков (ПП), Делян Пеевски (ДПС), Атанас Атанасов (ДБ), Хамид Хамид (ДПС), Румен Христов (СДС) и Александър Иванов (ГЕРБ).

В дневния ред следват размествания в парламентарните комисии. Депутатите ще гласуват проекторешение за назначаването на Валентин Тончев (ДПС) за председател на Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество; за освобождаването на Цветан Енчев (ДПС) от Комисията по въпросите за Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната и избирането на Мюмюн Мюмюн (ДПС) на негово място; за избирането на Ертен Енисова (ДПС) за председател на Комисията по туризъм - за целта тя трябва да бъде освободена от Комисията по конституционни въпроси. На нейно място ще застане съпартиецът ѝ Анджей Джандев. Следващо решение освобождава Байрам Байрам (ДПС) от Комисията по туризъм и го избира за член на Комисията по финанси. 

Танев Али ще бъде освободен от Комисията по политиките за българите извън страната, чийто член и председател ще стане Цветан Енчев. Валентин Тончев и Танев Али ще станат членове на Комисията по външна политика, от която ще бъде освободен Анджей Джанев от състава ѝ.

Всички проекторешения за смени на ДПС в комисиите са внесени от Хамид Хамид. От 25 комисии ДПС вече ще имат общо 8 председателски места.

И ГЕРБ правят няколко вътрешни размествания в комисиите по предложение на Десислава Атанасова. Любен Дилов-син ще стане член на Комисията по култура и медии, а Петър Николов - неин зам.-председател. Друго проекторешение освобождава Дилов-син от Комисията по политиките за българите в чужбина и избира Йордан Кръстанов за неин член. 

Следващо решение освобождава Тома Биков (ГЕРБ) от поста секретар на 49-ото Народно събрание и назначава Десислава Трифонова на негово място (ГЕРБ). В предходните два парламента тази функция изпълняваше синът на кмета на Симитли Апостол Апостолов - Стефан Апостолов, който се прочу с това, че изпитваше затруднения при четенето на текста по законопроект в 44-ото Народно събрание.

В програмата следват Законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на заетостта и проект за изменения на Закона за достъп до обществена информация. И двата са внесени от Министерски съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!