Още през 2021 г. САЩ са питали НАП преди да решат за последните санкции по Магнитски

Георги Савчев 18 февруари 2023 в 21:31 6212 1

Министерството на финансите на САЩ

Снимка treasury.gov

Министерството на финансите на САЩ

Още като служебен кабинет, когато излязоха първите санкции по "Магнитски", имаше искания за информация за определени лица и фирми от Министерството на финансите на САЩ.

Това съобщи пред БНТ Асен Василев, който от 12 май до 16 септември 2021 г. беше министър на финансите в служебното правителство на Стефан Янев.

Те си провеждаха техните разследвания, ние сме подали информацията, която е в компетентността на съответните служби. Всичко това е служебна информация. Нека по ЗДОИ някой да попита НАП, ако НАП могат да му отговорят или съответно МФ да му отговори, каза Василев.

Става въпрос за един процес, който постоянно тече по най-разнообразни разработки - за фирми, за хора и т.н. И с европейските служби също имаме много голям обмен на информация. Той беше прекъснал, когато нашата НАП допусна хакерската атака. И за около две години ние не получавахме информация от партньорските агенции, защото не вярваха, че можем да опазим тази информация. Това също се възстанови, НАП вече имат пълния инструментариум от информация, каза още Асен Василев.

На 10 февруари тази година Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции по Глобалния закон „Магнитски“ на Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов за "тяхното широко участие в корупционна дейност в България".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

19.02 2023 в 11:00

Информация има, воля няма

Бивол повечето си разследвания на веригите от корупция чрез търговския регистър ги правеха, примерно.

То се откриват, закриват фирми, и вписват и отписват подставени лица , само стой и гледай

Ама никой не гледа