Опцията "не гласувам за никого" ще помага на големите партии

Симона Костадинова 19 април 2016 в 22:05 7781 7

След спор правната комисия реши опцията "не подкрепям никого" да се приема за действителен глас. Това ще вдигне бариерата за влизане в парламента, защото тя е 4% от подадените действителни гласове.

Колкото повече хора гласуват за "не подкрепям никого", толкова по-висока ще става бариерата. Така на пръв поглед протестният вот всъщност ще се отрази само на малките партии и ще помага на големите, които ще останат сами в парламента и ще разпределят помежду си депутатските места.

Гласовете "не подкрепям никого" ще се отразят и на партиите, които получават субсидии, но са извън парламента, защото те са тези, които получават над 1% от действителните гласове.

Преди часове депутатите от правна комисия гласуваха точно обратното - че "не подкрепям никого" няма да е недействителен глас, но няма да се зачита при формирането на бариерата. Няколко часа по-късно обаче депутатите отново се върнаха на този въпрос и промениха решението си. Това стана по предложение на депутатът от РБ Димитър Делчев, докато председателят на комисията Данаил Кирилов отсъстваше.

Идеята на Делчев беше гласовете "не подкрепям никого" да не участват в формирането на бариерата за влизане в парламента.

По-късно Кирилов се върна на темата и заяви, че предложението на Делчев никога не е било приемано. Наложи се комисията да излезе в почивка, докато стенографката намери текстовете, за които има спор. След това Кирилов призна, че комисията е приела по принцип предложението подкани Делчев да даде конкретен текст. Депутатът от РБ го направи, но текстът беше отхвърлен с гласовете на деветима депутати от ГЕРБ и ДПС. "За" първоначалната идея останаха шестима от Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и БДЦ.

След отхвърлянето реформаторът подчерта, че текстът е приет по принцип и подкани Кирилов да даде своя редакция. Председателят на комисията обаче отказа.

Депутатът от РБ Димитър Делчев даде пример, че гласувалите с "не подкрепям никого" могат да се изваждат, както се изваждат тези за независимите кандидати в общинските съвети и чак след това да се смятат процентите на партиите.

"Не съм съгласен с това твърдение, не искам да споря", каза Данаил Кирилов и така и не мотивира защо комисията реално промени решението, което вече беше взела.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29216

5

Лопе де Вега

20.04 2016 в 10:28

Козон, аз ще използвам втората възможност. Трябва да се анулира бюлетината, която отхвърля всички кандидати, така че, да не участва в пропорционалното разпределение на бюлетините, останали под прага. Накратко, цялата разправия е за увековечаване на властта на две-три партии и рязко увеличаване на народните пари в джобовете им за сметка на нарасналата активност. Затова плюят на конституцията и си гласуват квото си искат. И се имат за прависти, юристи и пр.

12881

4

Иван55

20.04 2016 в 09:38

Всичките напъни са само да се шлайфа яловата пропорционална система. А тя е ялова защото не дава на хората "остена", с който да могат да ръчкат партиите за промяна.