Оксфорд и Кеймбридж дадоха двама от тримата нови зам.-министри

OFFNews 07 януари 2022 в 17:52 3241 0

Правителството има трима нови зам.-министри.

Ивайло Яйджиев е назначен за зам.-министър на финансите. Той е "магистър" по специалността „Глобално управление и дипломация“, придобита в Оксфордския университет, Великобритания. От 2018 г. досега е участвал в различни работни групи към Европейската комисия, а именно – Работна група по преговори с Обединеното кралство по чл. 50 от Договора за Европейския съюз, Работна група за отношенията с Обединеното кралство и Работна група за възстановяване и устойчивост. Бил е също така съветник на министъра на външните работи през 2017 г., а през 2014 г. е бил съветник на служебния министър на отбраната, както и анализатор по външна и европейска политика към звено за стратегически политики, анализи и прогнози в президентската администрация, съобщават от МС.

Стоян Новаков е назначен за зам.-министър на транспорта и съобщенията. По образование Новаков е юрист, специализирал е морско право. Притежава близо 20-годишен управленски опит, като професионалната му кариера преминава в частния сектор, в сферата на транспорта и логистиката.

На длъжността зам.-министър на външните работи е назначена Велислава Петрова. Завършила е Университета Кеймбридж, Великобритания. Специалист е в сферата на устойчивото развитие и глобалното здраве с опит в международни организации и държави от Глобалния Юг. През последните две години работи в Женева, като от август 2020 г. до юни 2021 г. е експерт по оценка на риска от бедствия към Групата на Световната банка, се казва още в съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови