Окончателно: Акцизът на бездимните цигари се увеличава. Става 40% от този на обикновените

OFFNews 26 юли 2018 в 17:02 2133 0

Акцизът на бездимните цигари се увеличава и става 40% от този на обикновените. Това решиха депутатите с окончателното приемане на промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

В момента вносителите на бездимните цигари плащат акцизна ставка за внесен килограм тютюн в размер на 152 лв, а с измененията тази сума ще се увеличи на 233 лв. Така ставката за бездимни цигари става 40% от тази на обикновените. Сега акцизът за кутия нагреваеми цигари е 0,93 лв., а с увеличението ще стане 1,43 лв. Промените ще влязат в сила от 1 октомври тази година. 

Поправките бяха предложени от председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова и претърпяха голяма промяна между първо и второ четене. Първоначалният законопроект предвиждаше „нагреваемите тютюневи изделия“ да се облагат с акциз, равен на този на цигарите. Което означаваше по 3,54 лв. за кутия. След острата реакция срещу предложението и намесата на премиера Бойко Борисов, който дори поиска проектът да бъде изтеглен, мнозинството в парламента се споразумя ставката да не се увеличава толкова много. След това самата Стоянова внесе предложенията, които днес бяха окончателно приети от депутатите в пленарната зала.

Между двете четения ГЕРБ се отказаха и от идеята си на бутилките бира над 5 литра да се слага бандерол. Това предложение беше част от приетия на първо четене проект, но отпадна по време на днешното заседание на комисията по бюджет и финанси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови