Огнян Минчев: Личностите в дясното пространство не се понасят

OFFNews 28 юли 2014 в 14:59 4696 5

Огнян Минчев

"Основният проблем е, че личностите в дясно не се понасят. Те не се търпят, не си признават, че са десни. Отричат си правото и възможността да работят заедно за осъществяване на определени цели и политики."

Това заяви политологът Огнян Минчев по време на дискуся за съдбата на българската десница, организирана от Института за дясна политика.

Минчев предупреди, че над страната тегне "проклятието на ориенталската политика", при което основополагащи за политическото пространство са междуличностните битки, а не сблъсъкът на идеи.

"Откакто се помня, винаги личностите обръщат колата на всяко дясно управление. Дори, за срамотиите, левицата има по-сериозна култура на междуличностни отношения, защото има по-дълга история, в която тези процеси са улегнали", посочи Минчев.

Според политолога правилният изход от ситуацията е да бъде сформирано дясно управление, което да е да се сформира коалиция, основаваща се върху идеи, а не върху личности.

"Бих искал да кажа, че успешната формула за ефективна дясна политика е коалиция на политики, на споразумения по определени теми, по определени инструменти, цели, а не коалиция на личности", подчерта експертът.

По думите му страната има нужда от силно дясноцентристко управление, което да постави ясни цели и приоритети на управлението си, за да възстанови икономиката, държавата и обществото.

"Едно дясно управление трябва да възстанови царството на разума. Прироритет на десния център е да възстанови разума на политическия дебат, ясните критерии, по които черното е черно, бялото е бяло и да създаде условия в държавното управление да не царства този хаос, който следва от шаманисткия подход към политиката и света", подчерта Огнян Минчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови