Очите е задържан в Турция за 30 дни

OFFNews Последна промяна на 07 август 2018 в 14:44 1986 0

Очите е задържан в Турция за 30 дни

Димитър Желязков е задържан от турските власти за срок до 30 дни. Това каза на брифинг в Елин Пелин главния секретар на МВР Младен Маринов.

По думите на Маринов няма данни за теч на информация по време на акцията срещу групата на Очите.

На въпрос дали седемте души, заловени заедно с Димитър Желязков в Истанбул, имат забрана за влизане в Турция, главен комисар Младен Маринов отговори, че няма такава информация. „Когато дойдоха на наша територия, на тях им бяха наложени полицейски заповеди за задържане в срок от 24 часа. Проведоха се полицейски следствия в необходимия обем, бяха докладвани в Специализираната прокуратура и в момента работата продължава. Бяха освободени след тези 24 часа и предстои прокуратурата да прецени към кого какви обвинения ще бъдат повдигнати. В момента тече активна работа на територията на ОДМВР – Бургас, обемът от работа е изключително голям. Това, което трябва, го правим. А дали ще защитим тези, които дават сведения, зависи от това доколко тези сведения ще доведат до обвинения на лицето. Всичко се решава от прокуратурата“, обясни гл. комисар Маринов.

Общуваме с турските власти на най-високо ниво във връзка със случая с Димитър Желязков, каза вътрешният министър Валентин Радев.

„Общуваме с турските власти на най-високо ниво – два пъти разговарях с министър Ослу. Това беше и преди, когато разбрахме, че минава на тяхна територия, и след това. Разбрахме се, че той ще си бъде по червената бюлетина – има си процедури и те ще ги изпълнят. Точно как ще стане и как работи техния съд не ми е удобно да го питам – да му кажа „а бе, няма ли да ни го предавате“, каза още Радев.

Вътрешният министър посочи, че турските власти действат достатъчно експедитивно. Видяхте, че останалите седем членове от групата ни ги дадоха. Така че очакваме да си изпълнят задълженията, както и ние го правим. Вероятно има някакъв срок за предаването на Желязков, очаквам, че ще стане възможно най-бързо“, обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови