Община Каварна се отказва от таксата за журналисти

ОFFNews 24 февруари 2020 в 09:09 1701 0

Общинският съвет в Каварна ще преразгледа решението си да въведе такса за присъствие на медиите на заседанията, след като областната управа определи текста като незаконосъобразен.

Скандалното предложение гласеше: "Заснемането и излъчването на заседанията на Общински съвет – Каварна се извършват с разрешението на председателя на общинския съвет и се заплащат по определена от Наредба 3 за определянето на местни данъци, такси и цени на услуги на територията на община Каварна тарифа".

Журналистическата такса за присъствие на общинските сесии бе аргументирана с лошото финансово състояние на крайморската община.

„Иновативното“ предложение да се събира такса от журналистите било вкарано в правилника за работа на Общинския съвет, след като е минало през комисия и има нейно становище, обясни пред БНР председателят на Общинския съвет Йордан Стоянов.

Финансовото състояние не е цветущо, потвърди Стоянов и напомни, че дефицитът в общинския бюджет е около 3.5 милиона лева. От тях милион и половина са неизплатени задължения по фактури към доставчици.

„В общинския бюджет има една дупка, която не е нещо фатално, с което не можем да се справим“, коментира Стоянов в предаването "Преди всички". Фиксирана такса за присъствието на журналисти не е приемана, категоричен е обаче той.

„Такава такса никога не е съществувала, никога не е работила. Нямаше и изглед да проработи такава такса.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови