НС ще обсъжда създаването на независима структура на европейските прокурори у нас

Ружа Райчева 14 юли 2022 в 07:10 1344 0

.

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

.

Днес депутатите ще обсъждат на първо четене промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат създаването на независима администрация за европейските делегирани прокурори у нас. 

Преди два месеца началникът на кабинета "Петков" Лена Бориславова обяви, че правителството е одобрило законопроект за осигуряване на независимост в работата на европейските делегирани прокурори.

Идеята на законопроекта, внесен от Министерски съвет, е европейските делегирани прокурори да се обособят в самостоятелна организационна структура, да имат собствена сграда и администрация, а Европейската прокуратура да оправомощи един от българските делегирани европрокурори за ръководител на тази нова структура.

Законовите промени ще оправомощят европейския прокурор и европейските делегирани прокурори да изпълняват функциите на прокурора, предвидени в Наказателно-процесуален кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт, като се гарантира тяхната независимост.

"Независимостта е основополагащ принцип, който гарантира водещата функция на Европейската прокуратура при разследването на дела от нейната материална компетентност. Статусът на европейския прокурор и европейските делегирани прокурори се приравнява на статуса на националните прокурори, което позволява европейският прокурор и европейските делегирани прокурори да упражняват правомощията си по Регламент (ЕС) 2017/1939 в пълен обем", се посочва в мотивите на законопроекта.

Предвидени са промени в Закона за специалните разузнавателни средства и в НПК, с които изрично се урежда правото на европейския прокурор и европейските делегирани прокурори да искат използване на специални разузнавателни средства и да използват събраните чрез тях данни и веществени доказателствени средства по дела от компетентността на Европейската прокуратура.

Според законопроекта необходимите средства за осъществяване на дейността на европейските делегирани прокурори ще се осигуряват от бюджета на съдебната власт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови