Европрокурорите ще получат самостоятелна сграда и бюджет, реши правителството

OFFNews 18 май 2022 в 14:28 2302 3

Снимка БТА/Асен Тонев

Правителството е одобрило законопроект за осигуряване на независимост в работата на европейските делегирани прокурори. Още днес кабинетът ще сключи споразумение с Базелския институт за добро управление за сътрудничество в борбата с корупцията, съобщи говорителят на кабинета „Петков“ Лена Бориславова.

Идеята е европейските делегирани прокурори да се обособят в самостоятелна организационна структура, да имат собствена сграда и администрация, а Европейската прокуратура да оправомощи един от българските делегирани европрокурори за ръководител на тази нова структура.

"Целта е осигуряване на независимост и по-добро функциониране на Европейската прокуратура у нас, тъй като до този момент имаше съществени функционални и други дефицити, които пречеха на работата", каза тя.

Бориславова прочете част от становището, с което Европейската прокуратура подкрепя измененията, предложени от Министерския съвет:

"Предлаганите промени са наложителни и отразяват напълно смисъла на регламента и смятаме, че са необходими. Предлаганите промени са в синхрон и с регламент 2020-2090 и осигуряват независимостта и безпристрастността на съдебната власт. Те следва винаги да са гарантирани, а службите, нароватени с разследването и наказателното преследвани да бъдат в състояние надлежно да изпълняват функциите си. Независимостта на съдебната власт предполага по-конкретно, че съответният съдебен орган е в състояние да упражнява както според съответните правила, така и на практика съдебните си функции напълно самостоятелно, без да е йерархично обвързан или да е подчинен на друг орган и без да получава нареждания или указания от когото и да било като по този начин е защитен от външна намеса или натиск, които могат да накърнят независимостта или преценката на неговите членове или да повлияят на техните решения."

Лена Бориславова съобщи и за другото решение на правителството, свързано с една от основните цели, които коалицията си постави - борбата с корупцията и спирането на кражбите.

Днес правителството ще подшише меморандум за сътрудничество с Базелския институт за добро управление в рамките. Базелският институт е независима експертна организация, учредена в Швейцария и посветена на работата с публични и частни структури за укрепване на управлението, противодействие на корупцията и свързаните с нея финансови престъпления, както и възстановяване на отклонени активи, уточни говорителката на правителството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

3

Блейк7

18.05 2022 в 15:27

Злоку4е, тези европейски прокурори които ще работят тук са основно българи. А чужда армия ни брани, защото Путин корумпира правителствата от 2005 насам и те забатачиха закупуването на нова техника. Също така ти ли ще ходиш в казарма за по 2 години, ако нямаше НАТО - щото нали знаеш кои младежи ще стоят да го правят в БГ - никои, на фона на тов че техните връстници в ЕС през тези 2 години ще отидат много напред.

И въобще този "суверенитет" вие нещо криво го разбирате, щото да се продадем на Путин е точно отнемане на суверенитета!

75

2

230 млрд баксов

18.05 2022 в 14:50

Много добро решение!
БЪЛГАРСКИТЕ делегирани европрокурори трябва да имат бюджет и сграда. На мутроМафията ще и става все по тясно, затова така писка.