НС набързо прие промените за съдебната власт. Нов ВСС ще има през 2024-а

Всяка година съдебният съвет ще прави одит на системата за случайно разпределение на делата и на тази, по която се определя разследващият главния прокурор

Йорданка Веселинова 21 юли 2023 в 13:09 2497 0

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ) минаха на второ четене в парламента. Прекрояването на закона се случи по бързата писта непосредствено след предходните редакции, с които преди по-малко от месец бе въведен механизмът за разследване на главния прокурор.

Депутатите решиха да се създаде отделна система за избор на разследващ главния прокурор. Освен това изборът на нов състав на ВСС се отлага с шест месеца - за началото на 2024 г. Очакванията са това да се случи след промяната в Конституцията. В НС нагласите са, че това може да се случи до края на годината.

Депутатите приеха, че всяка година съдебният съвет трябва да прави одит на системата за случайно разпределение на делата, но и на тази, по която се определя разследващият главния прокурор. Изискванията, на които трябва да отговарят системите за случайно разпределение, ще се уредят в наредба от министъра на правосъдието, съгласувано с министъра на електронното управление, и в шестмесечен срок всички системи да се приведат в съответствие с нея.

Законопроектът се появи изненадващо в петък, 7 юли - денят, в който Даниела Талева бе избрана за ad hoc прокурор, който ще разследва сигналите срещу главния прокурор и неговите заместници. Тогава депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС се разписаха под новите изменения на приетия преди по-малко от месец закон, с който бе въведен механизмът за разследване на главния прокурор. 

Тест за управляваща (не)коалиция: ДПС изключва ВКС при избора на членове на ВСС

Между двете четения се появи скандално предложение на ДПС, според което решенията по допустимостта на предложенията за членове на ВСС да може да се обжалват в тридневен срок от обявяването чрез съответната колегия на Висшия съдебен съвет пред състав, състоящ се не от трима съдии от Върховния касационен съд и двама съдии от Върховния административен съд, а само от петима съдии от ВАС. С това предложение на практика ВКС няма да има никаква контролна роля при избора на членове на ВСС. Впоследствие обаче движението се отказа от предложението си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки