Новият посланик на САЩ ще пристигне у нас през пролетта

OFFNews 14 декември 2022 в 19:40 1437 0

Кенет Мъртън

Снимка bg.usembassy.gov

Кенет Мъртън

Кенет Мъртън е утвърден от американския Сенат да бъде следващият посланик на САЩ в България.

Очакваме пристигането на утвърдения за посланик Кенет Мъртън през пролетта на 2023 г., съобщиха от посолството на САЩ в България.

Кенет Мъртън, роден през 1961 г., е член на Висшата дипломатическа служба с ранг "кариерен министър". Бил е посланик на САЩ в Хърватия (2012-2015 г.) и в Хаити (2009-2012 г.).

На 29 ноември тази година в изказването си пред Комисията по външни отношения на Сената Кенет Мъртън заяви:

"Непровокираната и неоправдана война срещу Украйна прави нашата последователна тясна координация с България още по-наложителна, особено имайки предвид разположението на държавата на Източния фланг на Европа.

България е домакин на многонационална бойна група на НАТО, в която участват войници от САЩ. Тя е регистрирала повече от 145 000 бежанци от Украйна за временна закрила, напълно подкрепи санкциите срещу Русия, а през ноември българският парламент гласува с голямо мнозинство в подкрепа на военна помощ за Украйна. Придобиването от България на втори транш изтребители Ф-16 ще е значима стъпка напред към изпълнението на ангажиментите към НАТО за разходи за отбрана. Ако бъда утвърден, ще продължа да засилвам ангажимента на нашата мисия по въпросите, свързани със сигурността, и ще подкрепям усилията на България да противостои на вредното влияние на Русия.

Ако бъда утвърден, също така ще приоритизирам разширяването и диверсификацията на нашите икономически връзки с България, работейки и като неуморен застъпник за по-силно върховенство на закона и справедливо отношение към компаниите от САЩ. Има огромен потенциал за стимулиране на нашите отношения и за разширяване на търговските интереси на САЩ в ключови области като технологиите и иновациите, земеделието, образованието и предприемачеството, инфраструктурата и по-специално – енергетиката.

България предприема положителни стъпки към енергийна диверсификация, особено откакто Русия прекрати доставките на природен газ през април, след като българското правителство отказа да плаща на Газпром в рубли. Завършването на интерконектора Гърция-България, който улеснява вноса на газ от Азербайджан, беше основно постижение в това отношение. Остават да бъдат свършени още неща – от осигуряването на повече доставки на втечнен природен газ до гарантирането на ядрено гориво, което не разчита на руски внос. Ако бъда утвърден, ще се посветя да подкрепям усилията на България да засилва своята енергийна сигурност, включително с помощта на технологии и експертиза на компании от САЩ."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки