Новият кабинет запазва позицията на България към Македония

Георги А. Ангелов 13 декември 2021 в 17:13 2293 0

Снимка Архив

Новият кабинет ще запази единната позиция на България по отношение на Северна Македония, става ясно от частта за външна политика в коалиционното споразумение. В приложението на документа се казва, че отношенията ще бъдат надграждани "в конструктивен дух" и са описани стъпките на надграждането. Първата стъпка е да се активира работата на двустранните комисии, предвидени в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, чрез календар за месечни срещи. Предвижда се създаване на бизнес комисии (с участието на доставчици и клиенти във всяка от двете страни). Друга стъпка е по-силно сътрудничество в сферите на транспорта, сред които са посочени директна самолетна връзка София-Скопие, коридор №8, финансово подпомагане на ж.п. връзката. Предвижда се засилсване н асътрудничестовто в сферата на науката и културата (общ културен календар, съвместнинаучни конференции).

Останалите начини по които ще се работи за сближаване със Скопие са: Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси на България и Северна Македония да продължи работа; България очаква от властите на РСМ да гарантират трайната защита от дискриминация и равните права на македонските граждани с българско самосъзнание като неотменна част от европейските ценности; Обмен на архиви от периода 1944-1991 г. с цел реабилитиране на пострадалите от репресиите; Активиране на публичната дипломация като инструмент; Подпомагане на интеграцията на РСМ в ЕС чрез ползване на български

Сред приоритетите във външната политика е и задълбочаване на стратегическите отношения със САЩ и премахване на визовия режим за български граждани.

Освен това е записано укрепване на двустранните отношения и политическите връзки на нова основа с Великобритания, в координация с политиката на ЕС.

Записано е и възстановяване на диалога с Русия в рамките на политиката на ЕС и развитие на равноправни отношения, основани на принципите на международното право.

В същото време, приоритет ще е подкрепа за Минския процес за дипломатическо разрешение на конфликта в източна Украйна с мирни средства и подкрепа в рамките на ЕС и НАТО за деескалация на противопоставянията в черноморския регион.

В списъка са и "евъргрийните" на българската външна политика: Настояване пред руската страна да се върнат българските архиви и компенсациите за наследниците на тракийските бежанци от Турция. 

Интересна точка е "съхраняване на добросъседските отношения с Турция, които гарантират достойнството на страната ни и защита на човешките права, вкл. правото за
предоставяне на политическо убежище". България не дава убежище на турски граждани, въпреки, че молбите за това не са малко. Правителството на Борисов върна не малко тъурски дисиденти на Ердоган.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !