Новият депутат от ВМРО Деан Станчев - "репресиран" в сръбски затвор

Георги А. Ангелов 22 януари 2020 в 10:02 5681 1

Снимка Снимка: Архив

Деан Станчвев

Областният координатор на ВМРО Деан Станчев днес положи клетва, като депутат на мястото на Емил Димитров - Ревизоро. Той стана министър на екологията на мястито на арестувания Нено Димов. 

През 2008 година Станчев влезе в новините, след като заедно с още двама активисти на ВМРО е свален от автобус с активисти на партията на българо-сръбската граница. След е това съден, а според неговата версия на историята бит и малтретиран от сръбските власти под предлог, че е осквернил сръбското знаме.

Активистите на ВМРО са в Сърбия за да поднесат цветя на паметника на Мара Бунева в Босилеград. Поводът е 80-годишнината от деня, в който през 1928 година Мара Бунева застрелва сръбския палач и българоубиец Велимир Прелич. На връщане от Сърбия, на границата, в автобуса се качват сръбски полицаи и свалят трима “воеводи”. На двама от тях са повдигнати обвинения, че са скъсали националното знаме на Сърбия на площада в Босилеград и са строшили дървената му дръжка. При съдебното дело прокурорът твърди, че късчета от знамето са открити у Станчев и Атанас Боруков. Двамата са осъдени на 45 дни затвор. След връщането си в България дават пресконференция в Шумен, на която твърдят, че арестът им е провокация, а парченцата от знамето за първи път виждат по време на процеса. Според очевидци, случката в Босилеград е заснета от камера на банкомат и прокуратурата има доказателства.

Станчев и Боруков разказват в Шумен, че са бити от полицаи и затворници. Следи от побоя остават и след освобождаването и Станчев показва и окървавената си тениска на пресконференцията.

Деан Станчев е симпатизант на ВМРО от 16 годишен. Бил е общински съветник.

Станчев беше на четвърта позиция в коалиционната листа на “Обединени патриоти”. На второ място след Ревизоро е лидерката на НФСБ в Шумен Наталия Стефанова. За нея има 525 преференциални гласа, докато за Деан Станчев преференциите са 535 и така измества Стефанова. Според източници на OFFNews Стефанова е опитала всичко възможно да стане депутат и се опитала да привлече за каузата си и партийния си шеф Валери Симеонов, но безуспешно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови