Нови 20 млн. лв. без обществена поръчка ще глътне оградата на границата

OFFNews 19 октомври 2016 в 12:31 6076 5

Нови 20 млн. лв. без обществена поръча ще глътна оградата на границата

Снимка БГНЕС, архив

Нови 20 млн. лв. отпусна правителството за строежа на оградата на границата с Турция. Според приетите промени в закона за обществените поръчки парите се отпускат без провеждането на обществена поръчка.  С отпуснатите до момента средства цената на оградата надхвърли 120 млн. лв. и от тях ще бъдат облагодетелствани фирми, посочени от съответните областни управители. 

Средствата ще бъдат предоставени на областните администрации в Бургас, Хасково и Ямбол за продължаване на изграждането на временното възпрепятстващо съоръжение по българо-турската граница. Съоръжението е от изключително значение за противодействие на нарастващия през последните години миграционен натиск по българо-турската граница и цели опазване на държавната граница и овладяване на бежанската вълна, съобщават от правителствената пресслужба.

Само от началото на годината правителството отпусна за оградата повече от 90 млн. лв. От отчетите на областните управители става ясно, че най-плачевно е състоянието в Бургаско, където близо 90 км от Малко Търново до устието на Резовска река остават незастроени. Амбицията на областния управител Вълчо Чолаков беше до май месец да има изготвен проект. Към март за строителството на оградата в областта не достигаха 10 млн. лв., като фирмите изпълнители работили за своя сметка. Към 31 март трябваше да бъдат завършени 26 км, а за други 40 км стана ясно, че финансирането няма да достигне.  

С други 407 хил. лв. ще бъдат извършени спешни ремонти на сгради на гранично-полицейски участъци и ГКПП, поддръжка на мобилни и рентгенови устройства, доставка на комуникационна техника и др. Парите идват от "икономии на планирани дейности за финансирането на проекти по допълнително възникнали неотложни дейности", обясняват от правителствената пресслужба. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

5

Нострадамус

19.10 2016 в 15:27

Нови 20 млн. лв. отпусна правителството ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ за строежа на оградата, пардон и за купуване на гласове, и манипулация на вота за президент!

25665

4

Victimized

19.10 2016 в 15:07

Най-смущаващото в случая е ,че ако не беше войната в Сирия и потока от мигранти никой нямаше да се сети , че нямаме ограда.
Остава въпроса , като сме нямали никаква ограда, как точно сме контролирали контрабандата на хора и незаконни стоки? Имало ли е въобще някакъв контрол, освен този на каналджиите и кога точно е изчезнала тази ограда? Понеже всеки, освен чесъна разбира се, знае , че преди 89-та оградата там беше стабилна и трудно преодолима.....

29585

3

Izalina

19.10 2016 в 13:45

Тез милиони за нищо ги нямате!®

Абе не е ли време някой да изкара една карта - ей така да видим къде е монтирана вече ограда, колко остава за да се покрие цялата граница, какво са стрували различните участъци, трудни терени, уязвими зони ...

Хвърчат през няколко месеца някакви информации за някакви милиони и обеществени поръчки (или липсата им), още по-абсурдни публикации за динковщини и паравоенни н'ам-ко-си и само можем да гадаем до кога.

Това което видях инсталирано край Малко търново, ако се простре на цялата територия в този си вид, доста проблеми ще бъдат приключени и със сигурност ще си върне инвестицията - или поне ше спести огромни бъдещи разходи. Не само финансови.
 
X

Да помогнем на украинските деца!