Новата конституция на ГЕРБ - повече власт за съдебната система, по-малко правомощия за президента

Великото народно събрание се премахва. Занапред промени в Конституцията ще прави обикновен парламент, предвижда проектът

OFFNews 17 август 2020 в 17:36 6136 10

Интересните решения, както бяха анонсирани от премиера Бойко Борисов промените в конституцията, се оказаха наистина интересни. Покрай намаляването на депутатите от 240 на 120 и "изчезването" на института Велико Народно събрание, се прокарват и доста други важни промени.

Така например Съдебният съвет на съдиите и Съдебния съвет на прокурорите, както е разделен ВСС, получават възможност за законодателна инициатива. Това се разбира от чл. 56 от проекта. Така се дава възможност на главния прокурор да се намесва пряко в работата на депутатите, тъй като той е член на Съдебния съвет на прокурорите по право. 

Съдебният съвет на съдиите се състои от 15 души. В него влизат председателите на ВСК и на ВАС. Шестима от членовете се избират от парламента с мнозинство от 2/3 и седем членове се излъчват от съдиите.

Съдебният съвет на прокурорите се състои от 11 членове, като главният прокурор е по право член. Петима от членовете се гласуват с мнозинство от 2/3 от Народното събрание. Четирима се посочват от прокурорите и един от следователите.

Въпреки обещанията на премиера да има контрол върху дейността на главния прокурор, такова нещо в новата конституция липсва. Както и досега, ръководителят на държавното обвинение ще се отчита за дейността си пред Народното събрание. Досега това ставаше веднъж годишно, докато с промените отчетът му ще е на всеки 6 месеца. Единствената промяна е, че мандатът му се намалява от 7 на 5 години. Над него обаче остава само Господ.

Макар на пръв поглед президентските правомощия да не са орязани, на практика се оказва, че държавният глава няма да участва в избора на тримата големи в съдебната власт. Предвижда се той да не може да връща на съдебните съвети или да потвърждава направения избор с указ. Именно чрез издаването на укази държавният глава можеше да упражни правото си да протестира срещу някои от предложенията.

Освен че предлага броят на депутатите да е 120, а не 240 както сега, проектът на ГЕРБ предвижда тези 120 души да могат да изменят и приемат нова конституция и се премахва Великото Народно събрание. Всички правомощия, които в момента има ВНС, се поемат от обикновено Народно събрание. 

Доста мъглив остава въпросът с касационната жалба, която трябваше всеки да може да внесе. От текстовете се разбира, че Конституционният съд се произнася по индивидуални конституционни жалби за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите. Но никъде не се казва кой ще може да се обръща към КС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

705

10

order

18.08 2020 в 04:57

Как са я внесли така и ще я изтеглят!!!!!
Да не забравяме, че единственото и незабавно искане на НАРОДА и протеста е.....ОСТАВКА НА БАЙ ТУЛУП И ИНСТРУМЕНТА КАСКЕТ КАРЕНИН с незабавни честни избори!!!!!
Чак след това идва момента за ВНС, конституция, рестарт и всичко останало!!!!!

705

9

order

18.08 2020 в 04:56

Туй могат, туй предлагат!!!!!
БАРНИ ПИСАТЕЛ НА КОНСТИПАЦИЯ!!!!!!!
https://segabg.com/node/147948
..... „Констипацията (запекът) се определя като дефекация с честота на изхожданията не повече от 3 пъти седмично, като фекалиите са с твърда консистенция.“

11300

8

yoghurt

18.08 2020 в 01:58

Как ще махаме ВНС като това е единствения гарант, от една страна, да не се подкупят депутатите в цялост, а от друга - конституцията да не се пипа от олигофрени като Барни. Чудят се какво да правят, вместо да направят главния прокурор отчетен пред някого, те искат да разрушат читавото, да разбалансират властите... Ето това е истинско, опасно клатене на стабилността!

2900

7

nrb

17.08 2020 в 21:21

Незнаех, че е обсъдена, гласувана и приета вече новата конституция ! Поне всичка така се държат. Къде са подробните предложения на Радев и БСП за промяната, която толкова раздухват, че ще направят ?
05.08.2020г. Радев: Трябват промени в конституцията. -- -- -- 14.08.2020г. Радев: Не, няма да има промени.
Последно какво реши ? Утре нещо друго, стига да е угодно за партията.

12216

6

Uzer2

17.08 2020 в 20:42

То не е лошо да вдига заплатите в дължавният сектор... Току виж и частниците вдигнали заплатите в частният сектор. Със 700 лв. заплата на месец се живее относително добре, стига да не плащаш наем...

3232

4

tarabata

17.08 2020 в 18:57

Ей, така се стига до диктатура! Като пълни тъпанари с милиционерски фуражки и с реално средно образование, без една прочетена книга или с професорско звание, придобито с лизане на задници се занимават с материя от която, очевидно, нямат никаква представа!

3943

3

OtSofia

17.08 2020 в 18:44

Нали обещаха да има Велико народно събрание с 280 народни представители? Какво принуди ПП ГЕРБ да се откаже от ВНС? Ако се е отказала. ВНС е българската традиция - от Оборище (стотина делегати), през Учредителното събрание (около 230) и следващите Велики народни събрания (от около 300 до около 550). ВНС е разбираемо за българското съзнание, право или криво, то някак съвпада с мнението, че широкото гласуване трудно може да се манипулира и главно, че опасността от грешки намалява при повече гласове. Би било съществена загуба да се отхвърли ВНС. Много важно е да се разбере, че неговото конституционно закрепено съществуване неказано допуска развитие на държавата в по-продължително време и в по-далечно бъдеще, което развитие няма да може да се легитимира убедително без ВНС, избрано по мъчна за изпълнение процедура, изискваща съобразяване със становищата на противници в името на по-висока от обичайната цел за управление на държавата. Съединението прави силата.

3000

2

mitkoikBG

17.08 2020 в 18:02

Погледнете чл.171 и 169 от герберската Конституция - пълно противоречие. Реално 171 е 163 от сегашната, но са забравили да махнат Великото при преписването.

11719

1

Краси

17.08 2020 в 17:55

Хайде благодарим на премиера за "фантастичния" проект, но не искаме Тодор-Живковска конституция и ще му откажем.
Да си подава оставката, или да стои до края на мандата, ако иска. Накрая и държавните служители, които всячески се старае да подкупи с увеличения и бонуси, няма да гласуват за него, защото ще разберат, че палачинката вече се е обърнала и трябва да се присламчат към новата власт.