Нов сезон, нов дом: депутатите се връщат на работа (галерия)

Мая Младенова 01 септември 2023 в 07:01 1648 0

Новата сграда на НС в бившия Партиен дом

Снимка БГНЕС

Новата сграда на НС в бившия Партиен дом

Депутатите се връщат на работа след лятната ваканция. Днес парламентът ще проведе първото си заседание от новата сесия.

Народното събрание се мести отново в сградата на бившия Партиен дом. Тя бе реновирана и трансформирана в парламентарна по повод българското председателство на ЕС през 2018 г., но ремонтът не завърши навреме и парламентът се премести в нея едва през 2021 г., в последните месеци на 44-то Народно събрание. По-късно обаче парламентарно представените партии без ГЕРБ се споразумяха парламентът да се върне в своята по-малка сграда на пл. "Народно събрание", известна с надписа "Съединението прави силата". Там сега започва мащабен ремонт.

Историческата сграда на бившия Партиен дом пл. "Независимост" от години се ползва за заседания на парламентарни комисии, както и от ЦИК. 

Днес народните представители от настоящия 49-и парламент ще започнат новата пленарна сесия в зала „Света София“. 

Дневният ред на заседанието предстои да бъде обявен.

Приоритетни са законодателя през новата сесия остават законите, свързани с плащанията по Плана за възстановяване и устойчивост.

Дни преди новата парламентарна сесия премиерът акад. Николай Денков определи като спешно приемането на закон, свързан с дейността на антикорупционната комисия. По думите му това има връзка както с приемането на страната ни в Шенген, така и с борбата с корупцията у нас. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша