Нинова: Засега комисията по ревизията изглежда като предизборна кампания

"Шансът беше във втория мандат. Слави Трифонов трябваше да го оползотвори"

OFFNews 10 май 2021 в 20:52 3689 0

"Засега комисията по ревизията на управлението на Борисов изглежда като предизборна кампания, но все пак зависи как ще завърши. Всичко, което беше чуто и изнесено в тази комисия, може да даде резултат единствено, ако тези процеси се доведат докрай по реда и правилата, които съществуват в държавата - прокуратура, разследване, евентуално обвинителен акт и присъди. Иначе би останало просто - един казал едно, друг - друго и всичко да си остане в тази комисия."

Това коментира пред БНТ председателят на БСП Корнелия Нинова. Според нея изнесената информация в комисията е потресаваща и ако е вярна, трябват много сериозни и крути мерки.

"Шансът беше във втория мандат. Слави Трифонов трябваше да го оползотвори, защото хората му дадоха повече доверие. Ние заявихме принципна подкрепа за такова управление - за няколко надпартийни и национални важни приоритета. Това бяха ревизията и доразграждането на модела "ГЕРБ", социално-икономически и здравни мерки за справянето с кризата, Изборният кодекс и Планът за възстановяване и устойчивост", каза още Нинова.

Защо не се е постигнало обединение в парламента за разграждане на модела? Според председателя на БСП логичните обяснения са следните: "Едното е - от егоцентризъм на лидерите и от тяснопартийния интерес. От мислене - "нека сега да отидем на избори, за да вземем повече гласове и да имаме повече сила в следващия парламент". Това беше грешка. Това ще са 5-6 загубени месеци за България в условия на тежка криза. Виждате, че към здравна, социална и политическа криза се наслагва и политическа. Другото би било нещо, което не знаем. Може би нещо скрито, някакви договорки. Не можем да гадаем, но няма друго обяснение".

"Слави Трифонов онзи ден каза, че преизчисляването на пенсиите е популизъм. Да го каже това на 2 милиона пенсионери, които живеят с 300-400 лв. на месец", коментира още Нинова.

За предстоящите избори лидерът на БСП каза: "Вероятно ще трябва да направим промени в някои листи в кампанията. Ние си взехме поука от грешките, анализирали сме ги и би било неразумно, ако не ги поправим. На тези избори получихме тежък резултат, така че ще направим всичко възможно този резултат да бъде подобрен, отстранявайки допуснатите грешки. Сега е важно какво ще направим на следващите избори, така че след тях да има стабилност, предсказуемост, разум и реални мерки, а не просто надвикване и излишни емоции."

Корнелия Нинова уточни, че на левицата й предстоят поне три пленума в следващите дни - на 15, на 22 и на 30 май, на които ще бъде обсъдено всичко за предстоящата кампания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки