БСП търси съмишленици за вот на недоверие срещу кабинета

Правителството се провали, защото няма стабилност. На протестите се отговаря с цинизъм и разсъждения за ракията и сланината, заяви Мерджанов

ОFFNews 17 декември 2015 в 12:11 2488 4

БСП ще търси подкрепа от други парламентарни групи за иницииране на вотове на недоверие в различните секторни политики на правителството - енергетиката, вътрешния реди и сигурността, отбраната, външната политика, здравеопазването, образованието, социалната политика, регионалното развитие.

Това каза говорителят на БСП Атанас Мерджанов от парламентарната трибуна. Причината социалистите да търсят подкрепа е, че не им достигат подписи, за да внесат сами вот. Групата на БСП е от 38 депутати, а са им нужи 48 подписа.

"Тъй като има претенции от други политически сили, че се противопоставят на правителството, ние им предоставяме възможност да закрепят думите си с действия", обясни Мреджанов.

Социалистите не ограничават другите партии и депутати в парламента за вот срещу каква правителствена политика да ги подкрепят, защото имало основание за вот на недоверие във всеки сектор. В крайна сметка, ще бъде избрана темата, за която БСП намери най-голяма подкрепа.

"Отворени сме за вашите предложения, уважаеми нови опозиционери", обърна се Мерджанов към ДСБ.

От БСП са категорични, че правителството се е провалило, защото не е изпълнило обещанието си за стабилност. Мерджанов подчерта, че през изминалата година е имало редица протести в страната, а на тях се е отговаряло с цинизъм и системно отсъствие на министри от парламентарен контрол, както и с "разсъждения за ракията и сланината".

Според Мерджанов би трябвало след създалата се ситуация премиерът Бойко Борисов да потвърди легитимността на правителството, за да "стане ясно на българските граждани кой кой е и за какво се бори".

От БСП казаха още, че настояват всяка парламентарна група да заяви ясно и еднозначно отношението си към правителството, защото "ситуацията, в която вече никой не знае какъв е съставът на управляващото мнозинство и какви са отговорностите на политическите сили в него, е нетърпима".

Той разкритикува поведението на ДСБ, чийто лидер Радан Кънев излезе в опозиция, но в същото време партията остава коалиционен партньор и част от РБ.

"Не може отделни народни представители да влизат и излизат от мнозинството, все едно става дума за някаква квартална кръчма. Как в една и съща парламентарна група единият съпредседател е управляващ, а другият - в опозиция? Управлението на страната не е детска игра, министерското кресло не бива да се ползва като примамка за този или онзи незадоволен заместник партиен лидер", заяви Мержанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови