Нинова смята, че е разумно да се направи правителство сега

OFFNews 25 април 2021 в 12:55 2269 0

Разумното за страната е да се направи правителство. Очакванията са към г-н Трифонов като втора политическа сила в парламента. Има няколко аргумента за това. Може би най-силните такива са социалните и икономическите антикризисни мерки, които трябва да се вземат, особено засилени в последните дни от тревожните данни за покачване на цените, поскъпването на газа с 16%, поисканото увеличение на парно и топла вода с нечувани размери. Като насложим всички тези нови елементи към досегашните проблеми с кризата, за нас това е първото нещо, което трябва да реши едно стабилно правителство. 

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по БНР. 

Според лидера на БСП стабилно правителство е необходимо и заради Плана за възстановяване и устойчивост, тъй като не е изпратен от досегашното правителство до Брюксел в окончателен вариант, а срокът за това изтича на 30 април. Нинова припомни, че от парламентарната група на „БСП за България“ имат конкретни предложения по него и са настоявали той да бъде разглеждан в парламента няколко месеца преди изборите, но от ГЕРБ са отказали. 

„На среща с работодателите и синдикатите постигнахме абсолютно единодушие Народното събрание да приеме решение, с което да задължи правителството на Борисов в оставка да внесе Плана за възстановяване и устойчивост такъв, какъвто е – с пълното съзнание, че той има много пропуски и слабости и може да бъде много по-добър – за да спазим срока и България в най-кратко време да получи тези средства за възстановяване от кризата. А в разговорите с Брюксел да се остави една отворена врата за допълнителни предложения и подобрения, за което има възможност“, каза още по темата Корнелия Нинова. 

Лидерът на българските социалисти заяви, че БСП ще предложи промени в Изборния кодекс между първо и второ четене. По думите на Нинова левицата е подкрепила на първо четене Изборния кодекс на „Има такъв народ“, защото в него са заложени и част от предложените от БСП политики като видеонаблюдението, активната регистрация и машинното гласуване. Що се отнася до електронното гласуване и гласуването по пощата, държавата ни не е готова за такава сериозна реформа. Ето, все още нямаме електронно правителство, а за да се пристъпи към гласуване по пощата, трябва първо да се изчистят списъците от „мъртвите души“. А ако сега се правят предсрочни избори, дори няма време да се осъществят тези реформи, посочи Нинова. 

Корнелия Нинова коментира още, че процедурата по връчване на трети мандат е изключително и само в правомощията на президента Радев и ако той бъде връчен на БСП, партията ще свика заседание на Националния съвет, на което ще се реши как ще процедира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков