Николов остава партийно верен, но енергетиката била по-важна от политиката

Йорданка Веселинова 07 юли 2022 в 15:34 2146 1

Архив

Снимка БТА/Христо Касабов

Александър Николов

"Аз съм в това правителство с ясна номинация от кого и с доверие от кого (...). Аз нямам проблем с разговорите и с това, което се цели да се постигне (...). В крайна сметка, енергетиката е много отвъд политическия интерес."

Това заяви пред журналисти енергийният министър в оставка Александър Николов след изслушването му в Народното събрание по повод евентуалното му оставане в кабинета на Асен Василев. Той отрече с него да е воден такъв разговор.

Александър Николов беше излъчен от "Има такъв народ" в коалицията, които впоследствие обявиха, че изтеглят министрите си и напускат коалицията, което доведе и до успешния вот на недоверие срещу кабинета на Кирил Петков.

Николов потвърди, че изпълнителният директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов е поискал увеличение на цената на природния газ с 32% със задна дата, но предстои решение на КЕВР.

Министърът повтори, че има риск за доставките не само за България, но и за цяла Европа заради нетърговското поведение на "Газпром". Той добави, че рискът може да бъде преодолян, ако се осигурят максимално много алтернативни източници на газ.

Той отговори и на обвинението на ГЕРБ-СДС, че договореният за 30 долара за мегаватчас азерски газ се купува за 100 евро:

"Отношението на ГЕРБ относно цени, покупки и продажби е много отвъд това, което се случва реално".

"Хората следва да са спокойни... опитите да се работи със страховете на хората са, меко казано, странни", каза той и добави, че се разработва план за алтернативните доставки на синьо гориво.

Относно искането на БСП за възобновяване на доставките на руски газ, т.е. за плащането им в рубли, той препотвърди, че България спазва договора си и в момента се водят преговори за продължаване на доставките, но при двустранно спазване на клаузите. Сега в договора ни не се предвижда плащане в руска валута - условие, поставено едностранно от руската компания, която използва отказа на България, за да спре доставките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!