Никола Минчев: България ще окаже хуманитарна помощ на Украйна, това, което виждам там, е война

Не е редно да бойкотираме 3 март, но не е и уместно да се изразява такава гореща благодарност на освободителите, заяви шефът на НС

OFFNews 27 февруари 2022 в 10:15 5225 8

България може да окаже хуманитарна помощ на Украйна. Това ще се случи в рамките на следващите дни, заяви председателят на Народното събрание Никола Минчев. 

Точен план за предоставяне на хуманитарната помощ аз лично не знам да има. Може би се работи по него, но това зависи и какво ще поиска засегната страна. България няма да бъде страна, която е изоставила Украйна или която не действа солидарно със своите съюзници от ЕС и НАТО", посочи той. Минчев подчерта, че страната ни няма да се опитва да заеме някаква „по-балансирана” позиция, каквато е имало в предишни години спрямо Запада и Русия. „Интересът на България е Западът. В случая западът е солидарен с Украйна – такива сме и ние”, каза Минчев. 

Това, което виждам, мога да определя само като война. Не е редно да търсим заместващи дефиниции, подчерта той. От изпълнителната власт се чуха различни дефиниции, но премиерът го определи като война. Така го определихме и след съвещанието при президента. Да, министърът на отбраната използва други – по-умерени термини, но според мен това не е приемливо. Виждаме човешката трагедия на територията на Украйна, инвазията на Русия с цел завладяване на територии. Това за мен може да бъде окачествено като война, каза Минчев. 

По отношение на призивите за оставка на Стефан Янев той подчерта, че тя не е на дневен ред в НС. „Това е въпрос, който изпълнителната власт трябва да реши в рамките на НС. Ако този въпрос дойде в НС – ще я разгледаме. Аз в момента, казвайки моето виждане, че това е война и че не съм съгласен с терминологията на министъра на отбраната - изказвам лична позиция. Не сме изготвили обща позиция на парламентарната група по този въпрос”, обясни шефът на парламента. 

„Не мисля, че ако ДБ внесе подобно искане – това ще разклати коалицията. Нормално е да има различни виждания в една коалиция – особено, когато е съставена от четири формации от различни краища на политическия спектър. Последните три месеца на съществуването на коалицията има доста подобни въпроси по различни теми, но коалицията е стабилна”, категоричен бе той. 

Риск за страната ни от военни действия няма. Рискът произтича от това, че сме енергийно зависими от Русия. Това се дължи и на недалновидна политика и на историческа обусловеност. Работи се по осигуряване на непрекъснатост на газоснабдяване и на доставки с петрол. Ако Русия спре доставките – имаме запаси, които ще ни позволят да компенсираме енергийните дефицити, докато намерим подходяща алтернатива”, смята Минчев. 

Не е редно да бойкотираме националния си празник 3 март, но не е и уместно да се изразява такава гореща благодарност на освободителите, каквато сме виждали през годините, коментира Минчев появилите се призиви да не се чества годишнината от Освобождението официално. 

Парламентарният шеф няма да се качва на връх Шипка за тържествата там, а ще участва в честванията в столицата, обясни той.

Никола Минчев обяви още, че подкрепя демонтирането на Паметника на съветската армия и преместването му от центъра на София. Лично на мен никога не ми е носел позитивни мисли този монумент, ако застана пред него, обясни той. За това се говори от години, но бих се въздържал от времеви прогнози кога това ще се случи, коментира Минчев инициативата на кмета на район Средец Трайчо Трайков, който започна процедура за премахване на паметника. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

8

Merc

27.02 2022 в 17:06

В Украина хвърчат ватенки и ушанки !
Непобедимая и могучая ги чака ад тепърва в пъти по голям от Чечня.
Малко видео от днес.

https://twitter.com/i/status/1497928206489247744

11920

7

klimt

27.02 2022 в 16:12

Евала момче.Няма балансираща позиция-точно така.

-3300

5

bgp

27.02 2022 в 11:51

Тази политическа криза в Европа , е спасителен пояс за българската Мафия !

Режимът на бойко борисов беше въведен от руската агентура и крепен 12 години в интерес на путиновия режим !

Резултатите се виждат днес, изоставане на България , по стандарт и всички показатели !

Разбита държавност , контролирана от Мафиотска клика от гербо-комунисти и Турската етническа групировка - основни фактори на хибридната война на путин в България !

Диктаторът борисов е , копие на путин , с всички атрибути и признаци на болен мозък !!!

Всъщност , България отдавна е в гражданска война с Мафията на борисов !!! Мафиия.... срещу народ .... това се вижда по българските централни медии , завладени от Кликата на борисов-пеевски-доган-гешев -цацаров !!!

-3300

4

bgp

27.02 2022 в 11:40

ДБ показва за пореден път куците ходове на Христо Иванов и Атанасов !!..... Грешните ходове на тези двамата , а и на цялата формация , следват един след друг ! Атаката към Стефан Янев , ненужно действие на перковци , подобно на издигането за президент на лозан панов !!!

За жалост тези двамата , спомагат за отлива на подкрепа от ДБ !!! Посредствени занаятчии , ...... не се прави така !!!

2005

3

офф0

27.02 2022 в 11:07

каква освободителка?!
окупатори са си били винаги.

22548

1

dolivo

27.02 2022 в 10:56

Русия сега няма много общо с тогавашната. Празника си е ок и благодарност към тези които са си дали живота
 
X

Подкастът на OFFNews