Навръх празника Радев намекна, че правителството се страхува от цената на образованието

Университетски преподаватели участваха в шествието за 24 май, като носеха протестни ленти

Ружа Райчева 24 май 2024 в 13:47 5153 5

Димитър Главчев, Румен Радев и Васил Терзиев на тържественото шествие в София по случай празника

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Димитър Главчев, Румен Радев и Васил Терзиев на тържественото шествие в София по случай празника

Само, който не познава колко струва разрухата на невежеството, може да се страхува от цената на образованието, каза президентът Румен Радев в словото си в Деня на светите братя Кирил и Методий.

Президентът участва в тържественото шествие по повод празника и официалната церемония пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Държавният глава заяви, че на фона на световната надпревара за инвестиции в наука и образование, България не може да си позволи неблагоразумието да загърбим потенциала на своите учени, преподаватели и изследователи.

Въпреки че правителството отпусна първия транш от обещаните близо 80 милиона лева за увеличение на възнагражденията днес ръководствата и преподавателите от висшите учебни заведения участваха в празничното шествие, но носеха на протестни ленти. В позиция на Съвета на ректорите се казва, че протестът не е единствено за по-високи заплати, а срещу цялостната политика в сектора.

"Вярвам, че правителството, парламентът, всички ние като общество ще чуем призива на ректорите на университетите за честен разговор за бъдещето на нашето образование и наука, ще потърсим устойчиви, дългосрочни решения", заяви президентът Радев.

По думите му българската просвета, вяра и култура са ни изградили като държава на духа, съхранили са народа и са го преведоха през най-тежките изпитания. 

Президентът коментира посещението си във Ватикана и заяви, че навсякъде в Рим вратите за българската делегация са били широко отворени в знак на огромно уважение заради значимия принос на България към развитието на европейската цивилизация.

"Нека не само днес, а всеки ден да помним, че достойнството на едно общество, неговият жизнен стандарт и просперитет са в пряка връзка с отношението към знанието. Поклон пред просветителите на българския народ", каза Румен Радев. 

    Ружа Райчева

    Ружа Райчева завършва "Политически мениджмънт и консултиране" в СУ "Св. Климент Охридски" през 2023 г. с отличие. Преди това се е занимавала с класическа музика и театър. Интересува се от вътрешна политика, медии, култура и международни отношения.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    22553

    5

    dolivo

    25.05 2024 в 08:29

    Коми простак

    Образованието Е според цената.

    Закриваш ненужни бройки, да отиват овехтелите "преподаватели" да хигиенстват, нали това се търси на пазара.

    Висшето образованието е скъпа привилегия, и хрантутенето на търтеи и калинки девалвира бюджета за оздравяване на държавата в икономическия сектор.

    505

    4

    Telluris Malus

    24.05 2024 в 16:51

    Българското образование трябва да се изчисти от русофили. Преди това не цива да се дава нито лев.

    628

    3

    user4eto

    24.05 2024 в 15:25

    Тоз резидент фатмак, не го ли досрамя да застане пред паметника на светите братя и да държи двулична реч, като само до преди няколко месец бранеше комунистическия 3-март за сметка на истинските български празници 24 май и 6 септември

    1005

    2

    ОнаясМетлата

    24.05 2024 в 14:56

    Трябва да има наказания за политици използващи национални празници за политическо говорене и агитация...

    2550

    1

    alfakentavur

    24.05 2024 в 14:04

    Фатмак да говори за невежество и образование.. Рашистки фатмак.
    Хахахахахахаха!!!!!
     
    X

    Сърбия - приятел или враг