Силяновска искала да говори с Радев във Ватикана, той я кани в София

За войната в Украйна изразих позиция като тази на папа Франциск, заяви президентът от Ватикана

Ружа Райчева 23 май 2024 в 13:43 4195 7

Румен Радев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Румен Радев

Моето послание към президента на Северна Македония е, че България очаква час по-скоро промяна в реториката и най-сетне прекратяване на езика на омразата. Северна Македония трябва да покаже, че желае да стане част от обединена Европа, като изпълни всички поставени изисквания от ЕС.

Това заяви президентът Румен Радев след срещата си с папа Франциск във Ватикана. Той посочи, че е ред на президента на Северна Македония да посети България. Радев съобщи, че досега държавният глава е канен неедноркатно, а по време на визитата във Ватикана новият президент Гордана Силяновска е изявила желание да разговаря с Радев.

"Положителен знак е, че президентът прояви стремеж за такава среща, но знаете, че програмата е изключително натоварена. Надявам се в скоро време да се срещнем. Отдавна казвам, че само с диалог ще укрепим доверието помежду си, ще решим споровете и ще отворим врата на ЕС за Северна Македония."

Румен Радев каза, че снощи е провел конструктивен разговор с президентите на Италия, Испания и Гърция и че четиримата обсъдили важни теми за бъдещето на ЕС.

Държавният глава заяви, че най-голямото предизвикателство пред човечеството в момента е да се спрат кръвопролитните войни в Украйна и ивицата Газа. Според него това изисква засилване на дипломацията и всеобщо усилие на цялата международна общност в търсенето на мир:

"Изразих позиция като тази на папа Франциск - че е време да заложим на дипломацията, защото видяхме, че с икономически и военни средства не може да бъде постигнат мир."

Папата е пожелал много здраве, мир и благоденствие на България. По думите на Радев той е запознат с демографския проблем в България и е пожелал да се раждат повече деца. Светият отец също е пожелал младите хора да бъдат по-силно вкоренени в България, както и знанията, които получават, да бъдат насочени към бъдещето:

"Той изрази и желание да се грижим повече за възрастните хора, защото им дължим всичко, което имаме. Най-добрата приемственост е между поколенията - папа Франциск ни пожела да пазим жива тази връзка."

    Ружа Райчева

    Ружа Райчева завършва "Политически мениджмънт и консултиране" в СУ "Св. Климент Охридски" през 2023 г. с отличие. Преди това се е занимавала с класическа музика и театър. Интересува се от вътрешна политика, медии, култура и международни отношения.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    50

    7

    Far Rider

    24.05 2024 в 10:12

    Чета и не мога повярвам на очите си, че пРезидента и дъртия масон и диктатор на държавата Ватикана изведнъж са приятели. Представете си какви глупости е надрънкал пРезидента на другите си колеги като знаем какви ги изхожда тук!

    2104

    6

    Mateevk

    24.05 2024 в 09:40

    Радев не е човека, с когото може да се говори за каквото й да било, особено пък за отношенията с РСМ. За там се иска ниво на лидер, а не на фатмак.

    1246

    5

    БотоксПутю

    24.05 2024 в 02:50

    "Силяновска искала да говори с Радев във Ватикана, той я кани в София"
    Нормално на русский чулок. Деса и оня "професор" - сътрудник на ДС трябва да му напишат бръщолевенията, които той трябва да репетира и наизусти.

    1005

    4

    Ендевър

    23.05 2024 в 16:35

    Миротворецът със зелените чорапи май иска стане известен като в онзи стар виц за бай Иван - да застане и той до папата на балкончето във Ватикана и множеството на площада да се пита "Ако кой е онзи с белите дрехи, застанал на Великия Български Каун-Льотчик"

    -2474

    3

    Владè

    23.05 2024 в 15:28

    А цилокупния и мирулюбиф бъгарцки народ плаща , плаща, плаща, че е много богат, да мъкне нагръб буцитата мали и големи, другарчета бесепарчета, партийни фирми, копринковци президент кешофци, вгъзрожденци с руска крадена пара чрез патоци и врътки с горива, маи и ванчета,менти. А мирен румен отгоре мазно се оригва...аиииииийййййййй , случих на народ.

    1010

    2

    ПР

    23.05 2024 в 14:27

    Деси на екскурзия.
    Румен на абсолютно безмислена и скъпа разходка из Рим.Но,такава е традицията.

    2550

    1

    alfakentavur

    23.05 2024 в 13:58

    Рашистки каун. Долен!
     
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София