ГЕРБ настоява Кирил Петков да бъде отстранен незабавно

OFFNews 16 август 2021 в 10:43 2903 0

Министърът на икономиката Кирил Петков незабавно трябва да бъде отстранен защото е ясно, че негови актове могат да бъдат обявени за нищожни, а това ще доведе до щети за държавата, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

Митов, заедно с Радослав Чолаков и Анна Александрова, внесе в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционно назначаването на Кирил Петков.

"Имаме много въпроси към министър Петков - това гражданство (канадското - бел. ред.) валидно ли е все още и било ли е валидно към момента на назначаването му. Ако е така, е нарушена Конституцията. С една простичка молба не можеш да се откажеш от гражданство", категоричен е Митов. Това е и причината от ГЕРБ-СДС да внесат в КС искането. 

По думите на депутата от ГЕРБ говорителят на правителството Антон Кутев е споменал няколко неща, които са "съвършено некоректни":

"Не знам в какво качество се изказва той. Кутев спомена, че Кирил Петков бил някакъв лъч. Той направи и абсолютно некоректен паралел и със Закона за конфликт на интереси", смята Митов.

Радослав Чолаков пък заяви, че "не е приятно, но това е логиката. Щом искаш да оправиш една страна и да я реформираш, трябва да си отдаден на страната".

"Българският народ трябва да узнае дали Кирил Петков има двойно гражданство и дали има право да е министър", посочи Анна Александрова

Митов отново взе думата и заяви, че иска да попита президента Румен Радев и Антон Кутев знаели ли са, че Петков има двойно гражданство.

"Не става въпрос за някаква наша вендета, а за спазване на законите", коментира той.

По въпроса, че ГЕРБ подозира схема на президента и "Има такъв народ" за показаните записи с полицейско насилие Митов заяви, че са се "струпали много скандалчета и трябва да се удовлетвори общественото внимание". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!