Надежда Йорданова: По неясни причини Гешев предпочита да уведомява евродепутати, а не българския парламент

OFFNews 16 юли 2022 в 10:45 4223 4

Надежда Йорданова

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Надежда Йорданова

По неясни причини главният прокурор Гешев предпочита да уведомява европейските представители, евродепутатите от конкретна политическа сила, а не намира за необходимо да уведомява българските народни представители по това конкретно дело. Той дължи отчетност на българския парламент. Това заяви пред бТВ министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова.

Вчера главният прокурор бе изслушан в антикорупционната комисия в Народното събрание, след като евродепутатът Томаш Здеховски каза, че кадрите с кюлчетата и пачки с евро до спящият Бойко Борисов са манипулирани и се позова на информация от българската прокуратура.

Според нея, по някои важни въпроси управлението загуби темпо. Развитието на процесите показва, че сред причините е една "тиха съпротива" от страна на различни членове и представители на коалиционните партньори. Когато антикорупционното законодателство влезе в Народното събрание (НС), ИТН спряха да идват в парламента, каза Йорданова.

По думите й, борбата с корупцията не е еднократен акт, тя изисква усилия, тя не е пиар акции и арести, тя е повече прозрачност.

По повод на втория годишен доклад за върховенството на закона в ЕС, Йорданова каза, че за пореден път стигаме до сърцевината на проблема - ефективността на работата на прокуратурата. Трябва да има ефективен механизъм за носене на отговорност от страна на главния прокурор. Каквото и да говори Гешев, прокуратурата на Република България е пирамидална структура; на върха й е главният прокурор, посочи Йорданова. Всяка стъпка да търсим повече отчетност минава през много битки, каза тя.

Надежда Йорданова отбеляза, че се работи по законопроект за разследване и търсене на отговорност на главния прокурор. По план той трябва да е действащ през следващата година, но обсъжданията с Венецианската комисия трябва да започнат сега.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

2

alfakentavur

16.07 2022 в 11:33

А не каза ли, че Гешев пречи да се върне Черепа? Толкова инвестира той в това правителство, а то да си отиде без време :(

5827

1

pisnamiotmutri

16.07 2022 в 10:53

И тя, нито дума за наличното видео с кюлчета и пачки. Всички коментират снимките. Имам чувството, че само аз и Крум Савов сме го гледали. Онова с Мата Хари на огледалото.

 
X

Да помогнем на украинските деца!