Надежда Йорданова: Има яростен отпор на всяко действие, което засяга безграничната власт на главния прокурор

OFFNews 27 май 2023 в 12:02 3365 0

Надежда Йорданова

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Надежда Йорданова

Всяко действие, което засяга безграничната власт на главния прокурор, неминуемо среща яростен отпор, заяви пред Нова телевизия бившият правосъден министър Надежда Йорданова от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България".

Според нея въпреки историческото значение на одобрения от парламента механизъм за търсене на отговорност на главния прокурор, общественият фокус е бил целенасочено изместен върху поредния скандал.

"Приемането на механизъм за контрол и разследване на главния прокурор е новината, от която зависи бъдещето на България. Чакахме я повече от десетилетие и ние в "Демократична България" се борим за осъществяването ѝ години наред. Опитът да се измести фокусът от новината показва, че колкото повече напредваме към радикалната съдебна реформа, толкова повече съпротивлението от всички страни се ожесточава", заяви Йорданова.

Тя коментира последните изяви на главния прокурор Иван Гешев като инат и липса на адекватна оценка на ситуацията. По думите ѝ Гешев разчита на компромати и саморазправа с различни фигури, за да спечели отново опеката на онези, които са го избрали:

"За всички, които го пазеха досега, става абсолютно неприемливо да продължат да го правят. Обединеният фронт зад Гешев започна да се разпада. Съдебната система трябва да се реформира по начин, който изключва нов Гешев, Цацаров, Филчев или какъвто и да било друг непригоден персонаж за поста главен прокурор."

Йорданова потвърди позицията на "Да, България" за експертно правителство, чиито министри са равноотдалечени от ръководствата на подкрепилите го политически сили. Бившият министър на правосъдието напомни, че с ГЕРБ остават политически опоненти по редица въпроси, въпреки необходимостта от съвместна подкрепа за работещ кабинет. 

"Забавеното връчване на втория мандат от страна на президента е обезпокоително и няма аргументи за това. Надявам се стъпките му да са добре обмислени и с грижа за България, а не да се очаква развитието на едно или друго събитие, което да попречи на формирането на правителство", каза още Надежда Йорданова. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Васил Терзиев за новото мнозинство в СОС