Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

На първо четене: 300 лв. глоба за голямо куче без каишка, 1000 лв. - за агресивно без намордник

OFFNews 03 юли 2019 в 11:59 6298 3

Десислава Атанасова

Глоба от 300 лева заплашва всеки собственик на куче с тегло над 5 килограма, който го разхожда в градска среда без повод. 1000 лева пък ще е санкцията за онези стопани на агресивни кучета, които ги извеждат навън без намордник, решиха депутатите на първо четене с промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Законодателната инициатива за по-строг контрол върху стопаните на четириноги бе подета от група народни представители от ГЕРБ, а повод за нея станаха зачестилите инциденти с нападения от кучета, някои от които с фатални последици.

„Осъзнаваме, че общественият интерес през последните десет години бе насочен основно към проблема с безстопанствената и бездомни кучета и овладяване на популацията. Така на заден план останаха обществените отношения, свързани с отглеждането, безконтролното пускане и разхождане на кучета“, заяви по време на дебатите Десислава Атанасова от ГЕРБ, цитирана от БГНЕС.

Според Атанасова предложенията ще повдигнат много въпроси и ще предизвикат широк обществен дебат по темата, в който тя призова да се включат всички заинтересовани страни. По думите ѝ трябва да бъде подложена на обсъждане и възможността за евентуална забрана за отглеждане на някои породи кучета или въвеждане на лицензионен режим за това.

С гласуваните на първо четене промени на 500 лева се повишава и санкцията за разхождане на кучета в забранените от общините места, каквито са детските площадки например. Предвидени са и няколко изключения. Няма да бъдат глобявани собственици, които разхождат любимците си в обособени за това места, извън населените места или ги използват при лов.

Контролът по изпълнението остава задължение на съответната община. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4821

2

Марто

03.07 2019 в 12:41

На никой не му пука за закончетата ви, правителството е дискредитирано от нормалните хора в държавата. Нямате авторитет, нито акъл, с който да променито това.
Предателите са за еднократна употреба!

23293

1

Стефан

03.07 2019 в 12:19

А колко ще е глобата за пускане на тая от снимката в парламента без намордник?
 
X

Подкастът на OFFNews