На 2 септември ще стане ясно ще има ли оставка

OFFNews Последна промяна на 18 август 2020 в 10:32 5667 6

Дали ще има оставка на правителството ще стане ясно на 2 септември.

Това обяви вицепремиерът Екатерина Захариева тази сутрин пред bTV и обясни, че ако не се съберат достатъчно депутатски гласове за свикването на Велико народно събрание за обсъждане на предложените от ГЕРБ промени в Конституцията, ще се отиде към предсрочни парламентарни избори. Това щяло да стане ясно на 2 септември.

Според нея критиките към проекта, сред които е тази, че се дава още повече власт на главния прокурор, който остава безконтролен, са неоснователни. Не било вярно, че се погазва принципът на разделение на властите чрез осигуряването му на право на законодателна инициатива чрез Съвета на прокурорите, в който той членува по право.

„Има намаляване на прекия избор на прокурорите и увеличаване на парламентарната квота. Нещо, което винаги се е искало от обществото, това е контролът. Има ясно разписан контрол на Народното събрание. Къде виждате увеличаване на правата на прокуратурата? Дават се и права на съдиите“, каза вицепремиерът и външен министър.

Според нея президентът не се държал като президент, а като лидер на опозиционна партия: "Не за първи път чувам президентът да не се държи като президент, а като лидер на опозиционна партия. (…) Факт, е че години наред се дебатира необходимостта за свикването на Велико народно събрание, но никой не го е правил. Ние го направихме. Това Народно събрание няма да приеме нито да промени текстовете в новата Конституция, това е правомощие на ВНС“, заяви тя.

Тя коментира и снощния протест и сблъсъка в отсъствието на полиция, при който шофьорка се опита да прегази протестиращи, те се хвърлиха върху колата ѝ, счупиха предното стъкло и, след сигнал на тел. 112 - според обяснението на МВР - дошли полицаи и арестували трима протестиращи. Според Захариева полицията си върши добре работата и показателно за това бил именно фактът, че на 40-дневни протести няма "съществени сблъсъци".

Полицията нямала вина за неохраняваното блокирано кръстовище на бул. "Ситняково". Тя не била уведомена за блокадата. Протестът бил незаконен, тъй като не било подадено предварително уведомление за него.

"Протестът не трябва да нарушава или затруднява правата на другите хора - каза Захариева. - Когато протестиращите решават да тръгнат и да блокират поредното кръстовище, няма как ние или полицията да знаем предварително какво ще се случи и то в нарушение на закона." Тя призова хората, които искат правов ред, също да спазват правилата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3140

6

zuljin

20.08 2020 в 09:10

В дипломатическите среди са пропищели от тази "рядко интелигентна министърка". Английският ѝ бил като на Бареков или по-зле, никой не можел да я разбере какво се опитва да каже, а "рядко интелигентната министърка" от гордост не искала да ползва преводач...

Запомнете, ИНТЕЛЕКТЪТ бяга с 300 от МИЛИЦИОНЕРСКИТЕ СРЕДИ!!! Няма как някой в ГЕРБ да е интелигентен...
Дончев има една гънка и с т'ва се изчерпва умствения им потенциал...

7572

5

yoghurt

18.08 2020 в 14:38

Напротив, следих изявите и покрай Македония, безупречно отговаряше и изпълняваше задълженията й, виждал съм я и на културни събития - рядкост за министър от ГЕРБ. Е, стига да може члвек да се абстрахира от политическите си емоции, разбира се, иначе з анефо всички чужди са лоши ( ; .

8075

4

elbarbudo

18.08 2020 в 13:43

фльор верно е рядко интелигентна. интелектът и се проявява рядко.

2589

3

ctef

18.08 2020 в 12:07

Едва ли ще се събере достатъчно мнозинство за свикване на ВНС.

1532

2

tarabata

18.08 2020 в 11:25

Хахахахахахахах и тая тънък познавач на конституционото право. "Не е верно" е единственият довод срещу критиките на предложената от ръбъла повръщня.

7572

1

yoghurt

18.08 2020 в 10:54

Тъжно как използват една рядко интелигентна министърка за тъпи партийни цели... Нищо, има и такава част от политиката, уви. Но заявеният сценарий е поне приемлив за всички.