На 1 септември депутатите отиват в бившия Партиен дом

Ружа Райчева 23 август 2023 в 11:25 1431 0

През следващите 3 години Народното събрание ще заседава в бившия Партиен дом

Снимка Архив

През следващите 3 години Народното събрание ще заседава в бившия Партиен дом

Новата сесия на Народното събрание започва още на 1 септември, потвърдиха депутати пред OFFNews.

На 1 септември, петък, депутатите ще открият новата сесия на Народното събрание с парламентарен контрол и изслушване на министри.

Приоритет ще бъде гласуването на поправки в измененията в Наказателния кодекс за по-сурови наказания за шофьори, употребили наркотици или алкохол. Трябва да се изчистят текстовете, засягащи взимането на проби за наркотици. Очаква се, че ще се гласуват и изменения в Изборния кодекс на фона на предстоящите местни избори.

Новата сесия ще започне в сградата на бившия Партиен дом на бул. "Княз Александър Дондуков" 1, след като бе решено, че в старата сграда на Народното събрание ще бъде извършен ремонт.

В края на управлението на третото правителство на Бойко Борисов за ремонт на пленарната зала на "Дондуков 1" бяха похарчени милиони. Сградата обаче не се използваше заради решението на председателя на 45-ото и 46-ото Народно събрание Ива Митева депутатите да работят в старата сграда на парламента на площад "Народно събрание" 2.

Идеята за връщане в ремонтираната пленарна зала беше лансирана от ГЕРБ в предишните краткотрайни парламенти, но тогава не събраха достатъчно подкрепа. Това лято обаче от редовния кабинет обявиха, че на старата сграда ще се прави ремонт и затова работата на законодателите временно ще се премести на "Дондуков" 1.

В новата сграда журналистите ще имат по-малък достъп до депутатите. Те ще работят в отделна стая, макар и да им е обещано, че няма да работят в мазето, както преди 3 години. Очаква се да има смесени зони, където ще влизат депутати и журналисти, но ще има много пространства, до които репортерите няма да имат достъп. 

Очаква се ремонтът на старата сграда на Народното събрание да продължи около 3 години, твърдят източниците на OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки