МВР отчете ръст на убийствата при служебния кабинет

Юлиан Христов 10 ноември 2014 в 13:57 3332 2

Увеличение на умишлените убийства за периода август-октомври отчете МВР. Според статистиката регистрираните умишлени убийства са 39, което е увеличение от 62.5%, става ясно от отчета на служебното правителство.

За трите месеца обаче, в които начело на МВР беше Йордан Бакалов, ведомството е успяло да намали престъпността с 14.8%, в сравнение със същия период миналата година. Разбити са пет организирани престъпни групи – две за рекет, една за подкупи и изнудване, една за фалшиви документи за самоличност и една за разпространение на наркотици.

Намаление се отчита при грабежите, кражбите и посегателствата върху автомобили. С 6% е подобрена работата по линия наркотици – за периода август-септември МВР е задържало 1.7 кг хероин, 39 906 кг канабис и 12 934 къса марихуана, 1.4 кг и близо 16 хил. таблетки синтетични наркотици.

Полицията отчита и намаляване на дела на купения вот с 30% заради организираната превантивна дейност на прокуратурата и МВР. Благодарение на работата на полицията има четирима осъдени за купуване на гласове, след сключено споразумение с прокуратурата. 14 119 полицаи охранявали секционните избирателни комисии, отчита още МВР.

Ведомството се похвали и с резултати от мерките за опазване на държавната граница и предотвратяването на незаконно влизане в страната. 14 631 са върнати от границата, а осъдените каналджии са 71. 185 незаконно пребиваващи чужденци са експулсирани.

МВР си дава висока оценка и за това, че е ръководството е успяло да „успокои и стабилизира служителите“ след сътресения при предходното управление.

Заради липса на средства Йордан Бакалов е спрял обществени поръчки за близо 10.5 млн. лв., а други 18 поръчки за 22.1 млн. лв. са отложени.

Спряна е и обществената поръчка за изграждането на система централизирана система за контрол на движението по пътищата, която е с прогнозна стойност от 53 млн. лв. Причината за спирането ѝ е, че да нея нямало осигурени средства, а в документацията драстично са завишени индикативните стойности за отпечатване на фишовете за нарушения и за куриерската услуга по доставянето им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews