МВР министърът: Корпоративният вот води пред даването на пари на ръка

OFFNews Последна промяна на 25 март 2023 в 10:32 2395 1

Иван Демерджиев

Снимка БГНЕС

Иван Демерджиев, служебен министър на вътрешните работи

„Изключително изобретателни са хората, които се опитват да манипулират нагласата на избирателите. Корпоративният вот е водещ спрямо този на чистото предаване на пари от ръка на ръка. Засиленото полицейско присъствие очевидно възпира този процес по директно предаване на пари и се търсят начини той да бъде заобиколен или плащането да бъде отложено във времето“.

Това обясни по БНТ служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в коментар за предизборната ситуация в страната.

"Опитът ни е значителен, силите ни са подготвени, нямаме никакви притеснения по отношение на изборния процес", посочи той. Той каза още, че са активни "някои общински управи по места, също някои собственици на големи търговски дружества, които имат хиляди служители". МВР следи тези процеси, понякога те се движат по ръба на закона - реагираме тогава, когато преминат границата, обясни министърът.

Според него за момента сумата от 150 лева е най-високата, която се отчита за купуването на гласове.

„Интересното е, че понякога се разделя на части. За някои хора очевидно това са търговски отношения, така че има предварителни плащания, междинни плащания и окончателни плащания, които често са изнесени след изборния ден“, каза Демерджиев.

Благодарение на това, че Министерството на отбраната ни подпомогна по-активно при опазването на границата можем да включим значителни сили на жандармерията тази седмица и те ще започнат интензивни полицейски операции на територията на цялата страна. Те ще са превантивни и насочени към изборния ден, добави той.

Правомощията на Министерството на вътрешните работи, свързани с изборите, се свеждат до опазване на обществения ред, охрана на машините, охрана на всички материали, които се превозват до всяка районна избирателна комисия, оттам до секционната, припомни Иван Демерджиев.

Той заяви още, че МВР не действа като репресивен орган, а си върши работата. „Всеки, който е заловен в България, по дефиниция казва, че е репресиран. За добро или за лошо, някои от задържаните са членове на политически партии“, коментира министърът.

„Този път имаме значително повече оперативна работа, това е предварителната работа с криминален контингент, който участва по изборите. Засили се в пъти тази работа и съответно резултатите са налице“, каза още Иван Демерджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4038

1

Moirae

25.03 2023 в 14:12

Все едни и същи хора, във все едни и същи региони и населени места, от все едни и същи партии, които, от ГЕРБ насетне, са си силните на деня. И така още от същото води до още от същите поразии. Няма какво различно да очакваш, ако избираш същото.