Quantcast

Москов: Подавам оставка, след като си свърша работата

OFFNews Последна промяна на 14 февруари 2016 в 10:35 5439 11

петър
Петър Москов

Ще подам своята оставка, когато си свърша работата – не ми е житейска цел да бъда министър. Това каза здравният министър д-р Петър Москов пред bTV по повод предстоящия вот на недоверие към правителството.

Дебатите в парламента по внесения вот на недоверие към правителството в областта на здравеопазването ще бъдат в сряда - 17 февруари. Те бяха внесени от БСП, ДПС и независими депутати.

„Нещата не опират до моята оставка, а до това дали това са добри ходове и хората имат по-добър достъп до здравеопазването”, допълни още Москов. Министърът каза, че неговата оставка я искат още от 10-ия ден и „сега продължават, защото ги боли”.

„Имат ли малко чувство за срам тези хора? 95 процента от тях управляваха здравеопазването през последните 40 години. Е, добре ли е здравеопазването?”, каза още Москов. По думите му целенасоченото разграбване на системата заслужава много по-тежка квалификация.

„В момента системата е лечение за бедни или за богати”, каза Москов по повод една от точките, посочени във внесения вот на недоверие.

Министърът представи нови данни от предстоящия рамков договор. В него са предвидени 630 000 направления повече, над пет милиона бройки нови изследвания в доболничната помощ. Увеличават се и профилактичните прегледи на децата с 240 хиляди предварително заплатени.

„Ето по този начин държавата, касата и правителството ще ограничат вашия достъп до здравеопазване”, завърши с ирония здравният министър Москов.

„Аз говоря с факти, а това са епитети. За първи път виждам вот на недоверие с елемент на литературен разказ”, допълни още той.

На въпрос, зададен от зрител на bTV, за „събиране на пръстови отпечатъци”, Петър Москов поясни, че никой по никакъв начин няма да събира вашата база данни. „Системата генерира еднопосочно вашия уникален код, свързан с вашето ЕГН и код в НАП”, допълни той.

По думите на Москов тезата за събиране на лична информация на гражданите е дело на лобисти. „Има ли нужда от такава система? Да, за да може вие като ползвател на тази услуга да разрешите на държавата да плати от ваше име, което в момента не винаги е така”, допълни той.

Министърът поясни още, че в системата е предвидено и „дърво на свързаностти”, според което близки могат да купуват лекарства на свои роднини. Това ще важи и за отдалечени села, в които кметът купува медикаменти на жителите, например.

„Планираме да се изгради и система от мобилни аптеки”, допълни Москов.

В отговор на зрителски въпрос дали ще бъдат закрити болници Москов отговори така: „Няма закриване на клиники по инвазивна кардиология и никой не го предвижда. Няма закриване на онкологии и никой не го предвижда. Няма закриване на общински болници и никой не го предвижда”.

„За пореден път – няма турска ваксина в България, има същата френска ваксина, която винаги е била”, поясни отново Москов.

„Има определени политически и икономически вериги, които искат да извадят полза от този скандал”, каза здравният министър.

За финал Петър Москов каза, че вотът на недоверие заслужава по-сериозна аргументация от посочените мотиви в документа.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.02 2016 в 15:45

Мн. интересни коментари и се чудя как може да сте такива политически тролове и какво почелите от това?Дано не ви се случи като на мен преди 2 дни да поискам медицинска помощ, да ви бъде отказана и да ви пренасочат към частен кабинет на др. край на София.Незнам как ви харесва да наливате пари в нечия ноздра !

14.02 2016 в 15:38

Звучи като заявка за диктатура.

14.02 2016 в 14:59

Йончев, не ми пускайте коментарите с час-два закъснение, Господ ще ви накаже.

14.02 2016 в 14:56

Москов е пич, боклуците да ходат да купуват лади.

14.02 2016 в 14:32

@Назависим
Аз пък се изненадах, че претърпях сложна операция без да плащам нищо освен потребителските такси. С направление си направих предварителните задължителни изследвания (без заплащане). Не плащах за избор на екип и лекар, въпреки че отидох при един напълно непознат хирург, препоръчан ми като добър. За престоя в болницата платих само потребителската такса. Извън това здравната каса все пак се точи и е добре да спре да се точи.

14.02 2016 в 12:55

@red or dead
Защото сега всички ще знаят, че Токуда не е каквото беше, пък болницата трябва да печели.

14.02 2016 в 12:29

03 това е доста лоша новина. Турците както виждам през годините много не желаят да ни лекуват, а по-скоро да ни затрият. Но Москов какво може да направи с частиници? Не е правилно да го обвиняваш за това - той не е медия, която информира за сделки.

14.02 2016 в 11:41

ЗАЩО НЕ ПОХВАЛИХА Г-Н ПЕПИ МОСКОВ, ЧЕ БОЛНИЦА „ТОКУДА“ Е ПРОДАДЕНА НА ТУРСКИЯ ПРЕДПРИЕМАЧ АЧЪ БАДЕМ? ТОЛКОВА ЛИ ТАЙНО?!

14.02 2016 в 11:32

Москов каза: "Ще свърша като ви направя мърша."

14.02 2016 в 11:22

Не знам дали достъпът до здравеопазване е по-добър, но че е по-платен се убедих съвсем наскоро. Изборът на екип и лекар е станал задължителен и платен, задължителна и платена е станала и снимката на белите дробове, независимо от какво те оперират, задължителна и платена е кръвната картина, задължителен и платен е станал болничният престой. Може би е по-добре да махнат здравните вноски и да въведат изцяло пратен прием за лечение. Сега плащаш два пъти, един път през осигуровки и втори път на входа и изхода на болничното заведение. Както споделиха мои приятели хирурзи от тези пари те не виждат нищо, което означава, че всичко отива за покриване на загуби и пълнене на НЗОК, опоскана от първия кабинет на Бърдоквата.