Мониторингова група на ЕП обсъжда обстановката в България на извънредно заседание

OFFNews 02 юни 2023 в 21:16 3545 0

 Елена Йончева

Снимка europarl.europa.eu

Елена Йончева

Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права на Европейския парламент се събира на извънредно заседание, на което ще обсъди ситуацията в България.

Това съобщи Елена Йончева – единственият български евродепутат, който членува в мониторинговата група, съставена от по двама представители от всяко политическо семейство в Брюксел.

Заседанието е насрочено за 13 юни в Страсбург. Очаква се да бъдат поканени за изслушване представители на Министерство на правосъдието, на прокуратурата и на неправителствени организации.

Решението за извънредна дискусия за България е взето на редовното заседание на групата в четвъртък с цел евродепутатите да бъдат запознати с последните развития, свързани с върховенството на закона в страната – промените в Закона за съдебната власт, внезапното развитие по дела, които Европейският парламент наблюдава от години, както и въпроси, възникващи от изтеклия запис от заседанието на ръководството на ПП. Евродепутатите очакват да получат допълнителна информация и разяснения.

България е под наблюдение на мониторинговата група от лятото на 2020 г. "Оттогава Бойко Борисов е канен два пъти, за да бъде изслушан като премиер на България, но и двата пъти той изпраща министри да го представляват. Наложи се евродепутатите да отправят допълнителни въпроси към българските власти, в които се интересуваха както от механизмите за отчетност и контрол на главния прокурор, така и за развитието на случаи като „Барселонагейт“, снимките с чекмеджета с кюлчета и банкноти в спалнята на премиера, записа, на който Бойко Борисов се чува да заплашва бизнесмен и политически опонент и др." - заявиха от прессофиса на Елена Йончева.

През януари 2022 г. на заседание на групата в Брюксел присъстваха главният прокурор Иван Гешев и тогавашният премиер Кирил Петков.

Мисия, начело с председателя на мониторинговата група Софи ин’т Велд („Обнови Европа“), беше в България през септември 2021 г. Следващото посещение е планирано за есента на тази година.

Докладите и заключенията на групата се разглеждат от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) на Европейския парламент. Те се вземат предвид в годишните доклади за върховенството на закона, които Европейската комисия публикува за държавите членки. Очаква се докладът за 2023 г. да бъде оповестен през юли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови