МО ще решава проблема с незаконно настанени във ведомствени апартаменти

Последна промяна на 04 декември 2017 в 15:51 5636 1

МО ще решава проблема с незаконно настанени във ведомствени апартаменти

Министерството на отбраната предприема активни действия за справедливо решаване на наследения проблем с незаконното обитаване на ведомствени имоти, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

В 22 области, в 78 населени места министерството разполага с 2591 апартамента, ателиета и гаражи, от които близо 700 са в София и София област. Повечето служебни имоти се ползват законно от военнослужещи и цивилни служители на Министерството на отбраната и Българската армия. Близо 200, обаче, са ведомствените жилища, ателиета и гаражи на територията на цялата страна, които от години се обитават неправомерно от лица, загубили правното основание за това.

В същото време е налице остър недостиг на служебни жилища, поради което 4 100 военнослужещи и цивилни служители на Министерството на отбраната и Българската армия са картотекирани като безквартирни, а някои от тях са със специфични нужди поради хронично болни деца. На тези, които са наели частни квартири, всеки месец се изплащат компенсации от бюджета на Министерството на отбраната.

Както е известно, законодателят императивно е задължил Министерството на отбраната да предприеме действия за ефективно административно придобиване на обитаваните в разрез със закона ведомствени жилища /чл. 80а от Закона за държавната собственост и във връзка с чл. 226 б от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България/.

С оглед на високата социална чувствителност на този въпрос и паралелно с изпълнението на закона, министърът на отбраната Красимир Каракачанов е разпоредил на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ Валери Стоянов да разгледа всеки случай поотделно и да предложи конкретни варианти за най-тежките случаи сред тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

1

Miroslava Vladimirova

07.12 2017 в 13:06

Защо не предоставите информация как тези хора се превърнаха в "незаконно настанени във ведомствени апартаменти"? Защото моето семейство е едно от тези и накратко ще разкажа ситуацията: настанени сме в такова жилище през 90-години. От началото на 2004 до момента ситуацията е следната: имате право да го закупите, нямате право да го закупите, предизвестие за освобождаване на жилището, отмяна на предизвестието, имате право, нямате право и така до ноември 2017, когато се стигна до ситуация обитаване без правно основание. След поредна кореспонденция с институциите получихме отговор, че този случай е загубил давност и такива случаи от преди 2 години не се разглеждат! Ние не сме престъпници незаконно обитаващи апартамент на МО ! Ние се оказахме в тази ситуация заради нерешените проблеми близо 15 години!!! Ние сме в тази ситуация, защото търсихме през всичките тези години справедливо решаване на проблема, но уви в очите на обществото вече сме нарушители на закона!!!